Tek.no

Nyhet

Her dokker astronautene med romstasjonen ISS i 27 000 kilometer i timen

Fascinerende timelapse-video fra NASA gir innblikk i den krevende øvelsen.

NASA
26 Mai 2015 18:00

I verdensrommet skjer det mye spennende saker, hvorav stadig mer festes på film slik at vanlige folk kan få et innblikk i hva det er astronautene foretar seg på ferdene sine. Nå melder magasinet Time om en ny video fra NASA som viser oss hvordan det ser ut når astronauter dokker med romstasjonen ISS.

Videoen er filmet fra et romfartøy som ble skutt opp den 29. mars i år med astronautene Scott Kelly, Gennady Padalka og Misha Kornienko om bord. Klippet viser oss de siste femten minuttene av dokkingprosessen, forkortet ned til et timelapse-klipp på to og et halv minutt.

27 700 kilometer i timen

Det tok astronautene seks timer på å nå romstasjonen. I løpet av den tiden tilbakela romfartøyet 161 000 kilometer, før de omsider nærmet seg romstasjonen ISS og innledet det som er en svært delikat og presisjonskrevende dokkingfase. Via svært klare bilder gir videoen et meget detaljert innblikk.

Romstasjonen ISS holder en gjennomsnittshastighet rundt Jorden på cirka 27 700 kilometer i timen, som altså betyr at dokkingen finner sted i mildt sagt stor fart og med høye krav til presisjon.

Klippet er filmet fra cockpiten i romfartøyet, og på høyre side av skjermen kan man se den raskt roterende dokkingradaren på utsiden av fartøyet. Det dukker også opp et mystisk blinkende rødt lys, men dette skal kun være lyset på kameraet som reflekteres i vinduet.

Skal være på stasjonen i ett år

Den nylige ferden til ISS er det første steget i NASA såkalte «One Year Mission», som blant annet innebærer å undersøke de biologiske, medisinske og psykologiske virkningene som langvarig opphold i rommet har på menneskekroppen.

I det henseende skal astronautene oppholde seg i romstasjonen i hele ett år, som er dobbelt så lenge som ISS-oppdrag vanligvis varer. Timelapsevideoen av dokkingen kan du se under.

Elon Musks selskap SpaceX er også aktive på romfronten: Nå har SpaceX fått NASA-sertifisering som skal gi selskapet enda flere oppdrag »

(Via The Verge)

Les også
NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense
Les også
NASA testet motor som kan bringe mennesket langt ut i rommet
Les også
Sender romsonde i et siste «dødsstup»
Les også
Ny video viser hele SpaceX-krasjlandingen i slow motion
Les også
Nye muligheter for å bli romturist
annonse

Les også