Nå avslutter NSA endelig den storstilte masseovervåkningen – i alle fall i USA

En kaotisk prosess i den amerikanske kongressen har omsider gitt resultater.

Vi har hørt mye om den massive overvåkningsaktiviteten til det amerikanske etterretningsbyrået NSA de siste årene, og til tross for mye kritikk har arbeidet i stor grad fortsatt som før. Saken har blitt debattert heftig i den amerikanske kongressen, og etter en svært kaotisk prosess ser det til at byrået nå avslutter programmet.

Som The Guardian og LA Times melder har den amerikanske administrasjonen latt være å sende en ny søknad til den hemmelige overvåkningsdomstolen om en forlengelse av autorisasjonen til masseinnsamling av amerikanernes telefonopplysninger.

Fristen for å sendes denne søknaden gikk ut sist fredag, og en talsperson for administrasjonen bekreftet overfor The Guardian at søknaden ikke ble sendt. Det innebærer i praksis at det fra og med 1. juni ikke vil bli anledning til å samle inn telefonopplysningene.

Motstanden mot overvåkningen har vært stor både i kongressen og blant folk flest. Foto: Rena Schild/Shutterstock.com

Første gang siden 2001

Det er første gangen dette skjer siden Bush-administrasjonen introduserte den såkalte «Patriot Act»-lovgivningen i 2001, som inneholdt seksjoner som ga NSA fullmakter til å bedrive den omfattende overvåkningen.

Begivenheten fant sted til tross for en prosess i den amerikanske kongressen som har vært preget av alt annet enn enstemmighet. Det omfattende lovforslaget kjent som «USA Freedom Act», som ble utarbeidet i 2013 nettopp for å rulle tilbake overvåkningsfullmaktene under Patriot Act, ble nemlig nedstemt i det republikansk-dominerte Senatet.

Det som gjør at overvåkningen nå likevel stanser er at et republikansk forslag om en midlertidig forlengelse av overvåkningsautorisasjonen samtidig også ble nedstemt i Senatet. Dette forslaget ble lagt frem av tilhengere av NSAs masseinnsamling av opplysninger som en kompromissløsning.

Har startet avslutningen

Personene bak dette forslaget har visstnok signalisert at de vil fortsette å kjempe for å få forslaget gjennom, men de aktuelle seksjonene av Patriot Act som gir autorisasjon til overvåkningen vil uansett utgå på dato den 31. mai i år. Som et resultat av dette skal kilder ha bekreftet at NSA nå allerede har begynt prosessen med å avslutte innsamlingen.

Overvåkningsprogrammet er imidlertid svært komplisert, så avslutningsprosessen vil visstnok ta en del tid. Etter det vil det antakelig være vanskelig å fortsette innsamlingen, for som The Guardian peker på har en føderal ankedomstol tidligere denne måneden kommet frem til at masseinnsamlingen av telefonopplysninger er ulovlig.

I utgangspunktet gjelder saken kun for NSAs innenlandsaktiviteter, så det er for øvrig uvisst hva dette eventuelt har å si for den internasjonale overvåkningsaktiviteten.

Det dukker ennå opp opplysninger om NSAs lyssky virksomhet: Nå viser det seg at byrået ville bruke Google Play til å spre spionprogrammer »

Les også
NSA ville spre ondsinnet programvare via Google Play-butikken
Les også
Wikipedia saksøker NSA
Les også
Internetts frihet reddet med én stemme
Les også
Ny regel kan gi USA mulighet til å fjernransake datamaskiner i hele verden
annonse