Tek.no

Nyhet

Nå blir nettsider helt umulige å tvinge ned

Piratene får et nytt sterkt våpen i det BitTorrent-teknologi bakes inn i en egen nettleser.

Et av rettighetsbransjens kraftigste våpen i kampen mot spredning av opphavsbeskyttet materiale har til nå vært muligheten til å ta nettstedene som gir tilgang til disse filene for retten og få serverene deres beslaglagt – som med The Pirate Bay.

Denne tilnærmingen kan imidlertid vise seg å bli svært lite effektiv i fremtiden, det melder TorrentFreak.

Deler nettsider

Nå har nemlig selskapet BitTorrent snekret sammen et nytt supervåpen, kalt Maelstrom, som tar i bruk p2p-protokollen og torrentteknologi for å holde hele nettsteder oppe uten noen sentralisert server overhodet.

Maelstrom er en såkalt personbasert nettleser. Så lenge noen har laget en torrent-fil av en nettside og de eller andre personer deler denne fra sin maskin, er den tilgjengelig for andre med Maelstrom-nettleseren. Man henter altså ikke bare nettsider fra egne servere, men fra andre personer som har nettsiden lagret på sin datamaskin.

Ustabilt

Ved første forsøk virker Maelstrom svært ustabil. Den krasjer ofte, og hos de svært få nettstedene som foreløpig lever kun som torrents er tiden det tar å laste dem såpass lang (7 – 8 sekunder) at det hele kan ventes å bli brukt til svært spesielle tilfeller.

Heldigvis viser Maelstrom nettsider som Tek.no, med en sentral server, like raskt som Chrome og lignende nettelsere.

Windows-brukere kan prøve Maelstrom i dag, mens Mac OSX-brukere må smøre seg med noe mer tålmodighet før betaversjonen dukker opp for dem.

Godt nytt for ytringsfriheten og åpenhet

Nå er det ikke nødvendigvis en ønskelig utvikling at det blir vanskeligere å få has på nettsteder som krenker opphavsretten og spredning av ulovlig innhold, men den nye teknologien bærer selvsagt også med seg en rekke muligheter for de som kjemper for frihet og åpenhet på Internett.

Et eksempel TorrentFreak henter fram er de kontroversielle Wikileaks-lekkasjene fra forrige uke hvor en rekke Sony-dokumenter ble kjent for omverdenen. Her kunne det godt tenkes at Sony eller andre ville forsøke å få serveren med filene stengt ned for å beskytte seg selv, mens med Maelstrom ville dette være helt umulig så lenge bare én annen person delte nettstedet med dokumentene ved hjelp av en torrent-fil.

Nå er all informasjonen du sender til deg og fra deg åpent tilgjengelig, så til å smyge seg rundt sensur eller holde seg anonym på Internett er nok ikke Maelstrom førstevalget – i alle fall ikke uten å parre den opp med en VPN-forbindelse først.

Strømmer torrenter

I tillegg til å kunne servere nettsider som under normale omstendigheter ville blitt fjernet fra Internett, kan også Maelstrom by på en rekke andre snedige funksjoner. Med utgangspunkt i Googles Chromium-rammeverk har den nemlig også innebygget støtte for å laste ned og strømme torrentfiler, være seg video eller musikk, rett i nettleseren.

Til TorrentFreak forteller utviklerene at hovedtanken bak Maelstrom er å tilby et alternativ til tradisjonell sentralisert hosting, hvor dette både kan gjøres gratis og uten å måtte dele privat informasjon med et hostingselskap for å få en nettside opp på Internett.

Visste du at BitTorrent også har en egen synkroniseringsløsning?
Med BitTorrent Sync går filoverføringer lynraskt (Tek Ekstra) »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Nå er WikiLeaks tilbake for fullt
Les også
BitTorrent sparker en tredjedel av arbeiderne
Les også
Beklager at uTorrent snek til seg brukernes datakraft
Les også
Snart kan Russland slå enda hardere ned på Internett
Les også
Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner
Les også
Vi dykket dypt i Internetts mørkeste avkrok
Les også
Knebler ytringsfriheten på Internett
annonse