Nyhet

Nå kan Android-brukere velge «finger'n» som passord på nett

Passord er et plagsomt fenomen for alle som bruker digitale verktøy, og de blir tilsynelatende flere og vanskeligere å huske for hvert år som går. Nå går det imidlertid mot en løsning på problemet.

Logg på med fingerskanneren

The Verge melder nemlig at Google i løpet av noen dager vil gi de fleste med en Android-telefon muligheten til å logge på nettsider med den biometriske sikkerhetssensoren, eller andre sikkerhetsmekanismer, i telefonen deres. I stedet for å logge på med passordet som vanlig skal du altså kunne bruke fingerskanneren, ansiktslåsen eller låsekoden som autorisering.

I første rekke begrenses funksjonen til enkelte av Googles egne nettjenester, men andre vil fases inn i tiden som kommer. På enda noe lenger sikt er det heller ingenting i veien for at andre tjenester, være seg Facebook, Twitter og Instagram, kan logge deg på med telefonens sikkerhetssytem fremfor dagens passord.

Dette trenger du

Du må ha minst Android versjon 7, også kalt «Nougat», for å utnytte den nye formen for autorisering, og Googles egen nettleserapp, Chrome. Sistnevnte er uansett den mest populære nettleseren på markedet og kommer forhåndsinstallert på de fleste telefoner, så det skulle ikke være noe problem for de fleste.

Google ikke alene

Det Google nå ruller ut er ikke noe som er eksklusivt for Android-brukere. Til grunn for Googles nye passordløse initiativ ligger nemlig en egen sertifisering, kalt FIDO2, som flere andre store selskaper er i ferd med å ta i bruk. Blant annet har Microsoft allerede implementert standarden i Windows 10 sin såkalte 1903-oppdatering, som du nå kan laste ned.

Dermed har biometriske løsninger som Windows Hello sin ansiktspålogging og Windows Hello-fingerskannere som finnes på de fleste nyere ultrabærbare, fått mulighet til å logge deg inn på nettsider, lokale programmer og mer. Fra tidligere har disse bare kunnet logge deg inn på selve Windows-kontoen din.

Gir bedre sikkerhet

Ved siden av å kunne gi deg som må huske mange passord en lettere hverdag vil enheter som benytter finger- eller ansiktsskanner til innlogging redusere sjansen for at noen lurer deg til å gi fra deg passordet på et falskt nettsted eller ser deg taste det inn.

Frykter du at passordet ditt er på avveie?
Slik sjekker du det »

(Kilde: The Verge)

Les også
Hackere kan stjele PIN-kodene dine ved å høre på hvordan du skriver
Les også
Derfor er det mer grunn til å stole på Apple når de snakker om sikkerhet, enn Facebook og Google
Les også
Google har lagret passord i klartekst siden 2005
Les også
Ny Windows er ett steg nærmere en passordløs hverdag
annonse