Tek.no

Nyhet

Galaxy Note 7 med nytt batteri tok fyr på vei ombord i fly

Heldigvis ble det med røyken, men Tek tar telefonen foreløpig ut av topplisten.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
5 Okt 2016 21:17

Samsungs batteriproblemer med Galaxy Note 7 har kostet selskapet dyrt, og her i Norden venter kundene fortsatt på levering av toppmodellen. Foreløpig skal de solgte utgavene erstattes i de markedene der den rakk å komme ut. Nå har det imidlertid begynt å dukke opp rapporter om at enkelte av disse også har ustabile batterier, i tillegg til at det kanskje verst tenkelige holdt på å skje.

The Verge melder at det som ifølge eieren skal være en av telefonene med erstattet batteri tok fyr under ombordstigning på et fly i USA.

Brant seg gjennom kabinteppet

Ingen ble skadet, og det parkerte flyet ble evakuert. Dette skjedde under ombordstigning av et Southwest Airlines-fly parkert ved gate i Baltimore. Telefonen skal ha brent seg gjennom teppet i flykabinen.

De nye erstatningstelefonene er utstyrt med en svart firkant på esken og et grønt batterisymbol på skjermen. De gamle telefonene som fortsatt er i markedet kan heller ikke lades forbi 60 eller 80 prosent.

Eieren av telefonen som tok fyr har sendt inn bilde av esken den skal ha kommet i til The Verge, og ganske riktig har den altså den svarte firkanten på merkelappen.

Det går av og til galt med batterier

Før helgen meldte CNN om en Galaxy Note 7 med erstattet batteri som tok fyr i Kina. Igjen ble det lagt ut bilder av en eske med den svarte firkanten på.

Akkurat hva som skjer med Samsungs absolutte flaggskip er fryktelig vanskelig å si. Det vi vet er at kjemien i litium-batterier kan være ustabil om batteriene ikke bygges riktig, dersom de utsettes for påkjenninger så som slag eller mangler sikringsmekanismer som blant annet skal hindre opplading etter dyp utlading av batteriene.

Siden batterikjemi kan være skumle greier under enkelte forhold hører vi dermed fra tid til annen om telefoner som tar fyr, uten at det er sikkert at det er et problem med selve batteriserien eller utstyret som bruker den.

For eksempel har Samsungs Galaxy S7 fungert greit for de aller fleste eierne av telefonen, men i kjølvannet av Galaxy Note-problemene har det dukket opp enkelte historier også om slike som har tatt fyr.

Med ujevne mellomrom har vi sett store tilbakekallinger av produkter på grunn av defekte batterier. Blant annet ble produkter med Sonys batterier trukket tilbake i stor stil i 2006.

Store problemer med den opprinnelige modellen

At den første utgaven av Galaxy Note 7 har et problem ser det ikke ut til å være noen tvil om. Da Samsung iverksatte tilbaketrekningen i begynnelsen av september hadde de registrert 35 tilfeller av problemene med telefonen globalt, uten å gå i detalj om de hadde tatt fyr, blitt altfor varme, begynt å ryke eller slik mange medier har meldt om, «eksplodert».

Riktig nok brenner det intenst når litium-batterier tar fyr, men faktiske eksplosjoner er såvidt vi kjenner til uvanlig.

Hele 2,5 millioner enheter av telefonen rakk å bli levert fra Samsung innen problemet ble kjent. Ved midten av september ble det meldt om at 92 telefoner i USA hadde hatt problemer med overopphetet batteri.

For det meste var resultatene relativt små skader, men også en bilbrann er blant hendelsene.

Med tanke på den korte tiden telefonen har vært i markedet er dette forholdsvis mange hendelser, og Samsung har også bekreftet å ha funnet konstruksjonsfeil (Digi.no) i batteriene som drev den originale utgaven av telefonen.

Treg tilbakelevering av enheter

Selskapet har møtt kritikk for måten tilbakekallingen ble gjort i USA, ettersom de i utgangspunktet ikke gjorde dette gjennom forbrukermyndighetene, slik det vanligvis gjøres. Fordi mange fortsatt ikke har byttet sine telefoner har luftfartsmyndighetene advart mot å lade eller bruke Note 7 ombord på fly.

Av de 2,5 millionene telefoner i markedet, skal Samsung ha omlevert rundt en million enheter. Dermed er det fortsatt mange som gjenstår.

Modellen blir for tiden også ofret særlig oppmerksomhet under sikkerhetsdemonstrasjonen også hos europeiske flyselskap (Digi.no), som ber om at den ikke brukes eller lades underveis i flyturen.

Den siste hendelsen skal gjelde en telefon som ikke har vært påslått eller tilkoblet noe.

Det er vanskelig å si hva som skjer videre. Antallet hendelser er for lavt til å si noe sikkert, og både Samsung og, i det siste tilfellet, myndighetene skal antakeligvis gå gjennom hendelsesforløpene grundig.

Vi tar Galaxy Note 7 ut av topplisten – foreløpig

Man kan mistenke dette for å være enkeltfeil. Slike som skjer av og til, og gjør seg gjeldende i hendelsene vi har hørt om med Galaxy S7, og til og med ett tilfelle av en forkullet iPhone 7. Samtidig skygger den opprinnelige historien tungt over disse hendelsene.

Inntil vi vet hva som foregår, og de nye Galaxy Note 7-enhetene virker å være trygge, velger vi i Tek uansett å ta modellen ut av vår toppliste. Modellen er ventet å dukke opp igjen her på berget i løpet av noen uker. Innen den tid vet vi forhåpentligvis at den er trygg, og kan slippe den tilbake igjen i toppen.

Det er tross alt en meget god telefon å bruke. Men akkurat nå er det vanskelig å anbefale en telefon som står midt oppe i svært usikre omstendigheter.

Oppdatert: Samsung USA har gitt følgende uttalelse til The Verge:

«Inntil vi får hentet inn enheten kan vi ikke bekrefte at det dreier seg om den nye Note 7-utgaven. Vi jobber med myndighetene og Southwest for å få tak i enheten og finne ut av årsaken. Når vi har undersøkt enheten vil vi ha mer informasjon som kan deles.»

Les også
Slik så iPhone 7 Plus-en ut da den ble levert fra Apple
Les også
Skal du kjøpe en Galaxy Note 7 bør du se etter en svart firkant for å sikre deg at den er trygg
Les også
Samsung bekrefter problemer med batteriene på Galaxy Note 7 og stanser salget
Les også
Samsung forsinker utsendelsene av Galaxy Note 7
annonse

Les også