Tek.no

Nyhet

Forskere bygget «skjermteknologi» inn i tekstiler

Kan gi opphav til helt nye ha-på-dingser.

dubassy/Shutterstock.com
26 Mar 2015 20:00

Med ha-på-dingser som smartklokker, smartbriller og treningsarmbånd er teknologien i ferd med å komme stadig nærmere kroppen. I den forbindelse jobbes det hele tiden med nye måter å få til enda mer sømløse og smidige metoder for integrering av teknologien på kroppen, og i så måte melder Ars Technica nå om et nytt påfunn.

En gruppe kinesiske forskere har nemlig funnet en måte å bygge lysende fibre på som har omtrent samme egenskaper som vanlige klesfibre, og kan dermed ha lagt grunnlaget for helt nye typer ha-på-dingser.

Fungerer omtrent som OLED

Det forskerne mer konkret gjorde var å eksperimentere med såkalte lysende, elektrokjemiske celler. Disse cellene har omtrent samme form som fibre i tekstiler, og fungerer i grove trekk ved å avgi lys ved hjelp av et lag organisk materiale som ligger mellom to elektroder, altså omtrent på samme måte som i OLED-skjermer.

Disse fibrene kan «veves» på samme måte som vanlige tekstilfibre, og det skal samtidig være mulig å justere fargene på fibrene. På denne måten kan man altså bygge en slags fleksibel og bøyelig «skjermteknologi» inn i selve klærne, eller andre typer tekstiler.

De elektrokjemiske fibrene som forskerne brukte skiller seg fra vanlig OLED-teknologi på den måten at de blant annet krever langt mindre strøm ved at de produserer lyset, det vil si konverterer elektroner til fotoner, på en langt mer effektiv måte enn eksisterende teknologier. Samtidig er elektrodene heller ikke laget av materialer som er sensitive for luft.

Kan masseproduseres

Ved å tilføre strøm til disse fibrene klarte forskerne å «skru på» lyset i fibrene omtrent like raskt som på en konvensjonell LED-lampe, og lysstyrken til fibrene skal ha vært i stand til å holde seg konstant selv om fibrene ble bøyd. Lysstyrken skal også ha vært den samme uansett innsynsvinkel. Utover dette skal fibrene være både holdbare og velegnede til masseproduksjon, noe som altså skulle gjøre løsningen ganske gangbar.

Når det gjelder bruksområdene til teknologien er det ikke nødvendigvis først og fremst klær forskerne ser for seg, selv om det var dette eksperimentet dreide seg om i denne omgang. Teknologien kan ifølge forskerne kunne få en bred, generell anvendelse innen for eksempel fleksible skjermer, ha-på-dingser, mikroelektronikk og transport .

Formodentlig har forskningen imidlertid ennå et stykke igjen før den blir full ut brukbar. For flere tekniske detaljer, inkludert selve byggemåten til de høyteknologiske fibrene, kan du studere selve forskningsdokumentet.

Skjermteknologien går stadig fremover: Slik fungerer den nye «kvanteprikk»-teknologien (Ekstra) »

Les også
Superstoffet grafén kan gi oss én milliondels millimeter tynne OLED-skjermer
Les også
Dette er det kaldeste objektet i det kjente universet
Les også
Snart kan du trolig få tak i interaktive klær
Les også
Vindunderstoffet grafén kan gi superealistiske hologram-skjermer
annonse