Nokia-aksjen raste ned 10 prosent

Nokia-aksjen falt umiddelbart 10 prosent etter et negativt resultatvarsel. Den finske elektronikkgiganten klarer ikke å nå selskapet resultatmål, og varslet aksjemarkedet om dette tirsdag ettermiddag.

Følg Nokia-aksjen her

Det er i Nokias Devices & Services-divisjon resultatene nå blir klart lavere enn tidligere forventet. Tidligere har selskapet operert med et forventet salg i andre kvartal på mellom 6,1 og 6,6 milliarder euro. Nå melder selskapet at salget er klart lavere enn tidligere forventet.

Prispress

Hovedårsaken til dette har vært priskonkurranse i markedet mobilutstyr.

- Selv om det er vanskelig å anslå utsiktene, er Nokias nåværende syn at andre kvartal i Devices & Services-divisjonen vil havnet på en driftsmargin rundt null, heter det i en melding fra selskapet.

For å gjøre usikkerheten rundt Nokia enda større, så sender ledelsen ut i meldingen at de ikke klarer å gi noen forventning om hvordan hele 2011 ender opp.

- Strategiendringer er vanskelig. Vi forstår behovet for å levere gode mobilprodukter, og derfor må vi øke farten på endringene våre, skriver Nokias nye amerikanske toppsjef, Stephen Elop, i meldingen.

Elop, som ble hentet inn fra Microsoft, gjentok at Nokia vil selge sin første telefon med Windows-operativsystem i fjerde kvartal i år.

Desperat kamp

I midten februar annonserte den finske mobilkjempen Nokia at de skal jobbe tettere sammen med den amerikanske IT-kjempen Microsoft. Meldingen kom etter at selskapet hadde gjennomført en større strategiprosess. Problemet til Nokia er at de er i ferd med å bli utkonkurrert i smarttelefonmarkedet.

Nokia har fram til avtalen basert seg på sitt egenutviklede operativsystem Symbian, men denne har vært en stor skuffelse sammenlignet med suksessen som konkurrentene Apple og Google har opplevd med sine systemer IOS og Android. Med den nye avtalen endrer Nokia nå dette slik at Symbian får status som en «franchiseplattform». Det tette samarbeidet innebærer også at Microsofts søketjeneste Bing blir fast søk på Nokias telefoner.

Kort tid etter at avtalen ble annonsert stupte aksjen med nesten ti prosent. På i underkant av tre børsdager i februar falt markedsverdien til Nokia med svimlende 47 milliarder kroner.

Les også
Slik er nye Windows Phone med Mango
Les også
Windows Phone på norsk til høsten
Les også
Nokia sparker 4000
Les også
Nokia med WP7-mobil før jul
annonse