Til hovedinnhold

Flere nettsøk er skadelige

Det rapporteres om flere tilfeller av skadelig nettsøk, det vil si at mange lenker i søkeresultater til populære søkemotorer kan føre til infeksjon av datamaskinen.

Ifølge sikkerhetsselskapet Barracuda Labs er noen søkeord farligere enn andre – det dreier seg gjerne om søk etter kjendiser, eller ord som er aktuelle i dagens nyhetsbilde. Selskapet undersøkte saken, testet flere tusen søkeord i en periode på et par måneder, og fant ut at relativt mange av søkeresultatene var nettsider som brukes til å installere skadelig programvare.

Symantec har gjort en lignende undersøkelse med hjelp av gratisverktøyet Norton Safe Web Lite Web, og fant ut at 10 prosent eller mer av søkeresultater inneholdt nettsider med skadelig programvare.

Beskyttelse mot skadelig nettsøk

Sikkerhetsselskapet Zscaler lanserte for to uker siden Firefox-utvidelsen Search Engine Security som skal beskytte surfere mot slike skadelige nettsider som dukker opp i søkeresultater.

Utvidelsen virker på den måten at den endrer en såkalt HTTP-referrer i nettsiden som henter søkeresultatene. En HTTP-forespørsel til en ekstern nettside inneholder en referrer-streng fra søkemotoren. Dersom vi eksempelvis søker på "this is a test" med Google, vil en "HTTP-referrer" se slik ut:

http://www.google.com?q=this+is+a+test&hl=en&safe=active

Det viser seg at angripere som sprer skadelig programvare via nettsøk, sjekker surferens "HTTP-referrer"-streng. Dersom denne strengen ikke inneholder bing.com, yahoo.com eller google.com, blir surferen ikke videresendt til den skadelige siden.

Det Firefox-utvidelsen gjør er å endre verdien i HTTP-referrer-strengen, og dermed "vet" ikke mottaker (angriper) at forespørselen faktisk kommer fra en av søkemotorene, og surferen blir ikke videresendt til en skadelige nettside. Utvidelsen virker med Firefox 3.x.

Andre alternativer

Det finnes flere alternative programmer som kan brukes til å beskytte PC-en mot skadelige nettsider, blant annet følgende:

  • Siteadvisor fra sikkerhetsselskapet Mcafee. Denne tjenesten skanner nettsider for eventuell skadelig programvare, og legger til fargekoder i søkeresultatet som indikere om et aktuelt nettsted er trygt eller skadelig.
  • Linkextend er en Firefox-verktøylinje som henter inn nettsiderating fra flere sikkerhetstjenester.
  • Web og Trust henter inn erfaring fra nettbrukere.

(Kilde: Cnet)

annonse