Til hovedinnhold

Pirattaxi-app mener de er verdt 10 milliarder dollar

Nå vil Uber hente inn flere hundre millioner dollar fra investorer.

shutterstock.com

Appen Uber har fått mye oppmerksomhet internasjonalt, og mange mener den legger til rette for pirattaxi-virksomhet. I Frankrike og Belgia har for eksempel myndighetene lagt restriksjoner på bruk av appen.

For under ett år siden samlet Uber inn 258 millioner dollar. Nå trenger de mer penger for å finansiere sin raske ekspansjon og holde unna den voksende konkurransen fra Lyft, Hailo og andre taxi-applikasjoner. Det skriver Financial Times.

Ifølge avisen verdsettes selskapet til 10 milliarder dollar, som er på samme nivå som den nylige prissettingen av Airbnb og Dropbox.

Ikke bare taxi

En verdsettelse på 10 milliarder dollar betyr en tredobling av verdien på bare ni måneder. Det hårete målet kan forsvares med Ubers mange muligheter for utvidelse. Grunnleggeren av selskapet, Travis Kalanick, sier til Business Insider at konseptet dreier seg om «øyeblikkelig tilfredsstillelse» og vil etterhvert omfatte levering av andre ting man ønsker umiddelbart, slik som iskrem-biler, levering av pakker og så videre.

Ifølge The Financial Times opererer det fem år gamle selskapet nå i over hundre byer rundt om i verden. Det er mer enn en dobling på seks måneder, og det til tross for en rekke juridiske utfordringer.

Ekstra penger gjør det mulig å utvide antallet tilbud. I forrige måned ble Rush lansert, en leveringstjeneste med syklende bud på Manhattan.

Google har investert store beløp i Uber. Ytterligere koblinger mellom Googles kart og Ubers logistikk kan også bli en mektig kombinasjon, ifølge Business Insider.

Strøm av penger til dele-tjenester

Deleøkonomien øker i popularitet. Det er milliarder å hente både for privatpersoner og for selskapene som formidler deletjenestene. Ubers brukere svidde av over en milliard dollar på taxi-turer i fjor. Selskapet satt igjen med 200 millioner dollar av dette.

Likevel fikk Uber plutselig hastverk med å få tak i mer penger etter at Lyft, en annen «sitte-på»-tjeneste, samlet inn 250 millioner dollar i forrige måned.

Airbnb, et nettsted som formidler kontakt mellom reisende og lokalbefolkning med bosted til utleie, fikk inn 400 millioner dollar etter sin 10 milliarder dollars verdsettelse i forrige måned. En Silicon Valley-investor sier at det er naturlig for Uber å sammenligne seg med Airbnb med tanke på vekstrater og tidligere verdsettelse, melder The Financial TImes.

Les mer: Forbyr pirattaxi-app (amobil.no)

(Kilder: ft.com, businessinsider.com)

annonse