Nyhet

LED-skapere får Nobelprisen i fysikk

Var de første som lagde blå lysdioder.

Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige har besluttet å gi Nobelprisen i fysikk 2014 til de tre viktigste mennene bak teknologien for å lage blå lysdioder.

Prisen, æren og pengepremien på åtte millioner svenske kroner deles da av de to japanerne Isamu Akasaki og Hiroshi Amano, samt Shuji Nakamura som er amerikansk statsborger.

Blått LED-lys høres kanskje ikke så fjongt ut, men er noe vitenskapsmenn og oppfinnere hadde prøvd seg på i tre tiår før de tre prisvinnerne – som på den tiden alle arbeidet i Japan – løste gåten på begynnelsen av 1990-tallet. Det blå lyset var nøkkelen til å bruke teknologien for å skape hvitt lys, og først da ble LED såpass anvendelig som det er i dag.

Tillater tynne og energigjerrige skjermer

Vi tenker kanskje ikke så mye på dem, de små lysdiodene (Light Emitting Diode) som illuminerer og beriker livene våre. Men mange av oss basker i denne typen lys daglig, da LED nå er å betrakte som standard baklys i moderne skjermer – for alt fra mobiltelefoner og nettbrett til bærbare PC-er og den store PC-en i stua di.

Det har kommet oss til gode i form av tynnere skjermer og bærbare enheter med bedre batteritid.

LED-belysning er langt mer effektiv enn tidligere teknologier.Foto: Johan Jarnestad / The Royal Swedish Academy of Sciences

Også den vanlige belysningen vår er i stadig større grad basert på LED, i alt fra lommelykter til sparepærer. I forhold til tidligere lysteknologier har nemlig LED flere fordeler. Herunder ligger lenger levetid, høyere lysstyrke, mindre varmeutvikling og lavere strømforbruk – samt redusert størrelse og vekt.

LED-teknologien er spesielt verdifull med tanke på at kunstig lys nå forbruker langt mindre energi og tar mindre ressurser fra kloden enn tidligere belysningsteknologier.

NRK liker oppfinnelsen:
Har installert en 13,5 meter lang LED-videovegg >>>

Kilde: Nobelprize.org

Les også
Ny reaktor kan gjøre olje nesten verdiløst
Les også
Ny 4K-TV blir skikkelig billig
Les også
Sonys første buede TV koster deg 70 000 kroner
Les også
Dette NRK-studioet er verdens første av sitt slag
Les også
Diodene kommer!
annonse