Til hovedinnhold

Hackere utnyttet Windows-sikkerhetshull til storstilt spionasje

Skal blant annet ha angrepet NATO, EU og USA.

iSight

Nyhetsbyrået Reuters melder nå om en massiv hackekampanje mot datasystemer tilhørende blant andre NATO, EU og Ukraina. Kampanjen skal være iverksatt av russiske hackere.

Det er etterretningsselskapet iSight Partners som oppdaget innbruddene. Selskapet spesialiserer seg på datakriminalitet. Hackingen skal ha foregått i hele fem år, og skal fremdeles pågå i skrivende stund.

Utnyttet Windows-hull

Det er visstnok uvisst hva hackerne har fått tak i, men ifølge iSight skal gjerningspersonene blant annet ha vært ute etter informasjon om krisen i Ukraina og informasjon relatert til diplomati, energi og telekommunikasjon.

Det er på bakgrunn av målene til hackerne og språkmessige spor i programvaren som ble brukt at etterforskerne mener at det er russiske hackere som står bak. Informasjonen de var ute etter indikerer i tillegg at spionasje har vært motivet bak hackingen, noe som igjen indikerer at statlige myndigheter trolig er involvert.

Interessant nok skal hackerne ha utnyttet et sikkerhetshull i Windows til å utføre innbruddene. Hullet skal ha omfattet alle Windows-versjoner fra Vista til 8.1, i tillegg til Windows Server 2008 og 2012. Microsoft har sluppet en automatisk oppdatering for å tette hullet.

Har informert ofre

iSight skal ha informert flere av målene for hackingen om hva som har skjedd, men ønsket ikke å utdype hvem disse er. Selskapet har også overlevert en 16-siders rapport til klienter om den antatt russiske hackergruppen, som har fått navnet «Sandworm Team»

Verken russiske myndigheter, NATO, EU eller ukrainske myndigheter har enn så lenge kommentert saken. Saken skal for øvrig være den seneste i en lang rekke sofistikerte dataspionasjesaker med forbindelse til Russland den siste tiden.

For mange flere detaljer om Sandworm Team-hackingen kan du gå til iSight Partners.

Disse hackerne fikk et skikkelig stort utbytte: Stjal programvare for 1,3 milliarder kroner »

annonse