Til hovedinnhold

Norsk hacker arrestert i massiv FBI-aksjon

FBI har nøstet opp storstilt hacking og kredittkortsvindel.

Tirsdag gjennomførte FBI en massearrestasjon som en del av «Operation Card Shop». Dette er en etterforskning som har pågått over to år, der FBI har jaktet på hackere som stjeler bank- og kredittkortinformasjon. Dette blir omtalt som den største internasjonalene aksjonen mot nettkriminalitet i historien.

Operasjonen har rettet seg mot godt organiserte nettkriminelle som spesialiserer seg på kredittkortsvindel, dokumentforfalskning og avansert hacking.

I ren pressemelding opplyser FBI at 24 personer nå er arrestert. Elleve ble tatt i USA, mens de 13 øvrige kommer fra sju andre land. Én av dem er en 25 år gammel mann fra Porsgrunn.

Omfattende virksomhet

I 2010 opprettet FBI et forum på nett for å lokke til seg hackere og nettkriminelle som ville utveksle stjålne kredittkort, bankinformasjon og ID-kort. Forumet het «Carder Profit».

FBI jobbet aktivt hele veien med å identifisere personer som deltok aktivt på forumet. De varslet også kontinuerlig banker og finansinstitusjoner om kredittinformasjon som var på avveie.

Dette ført til at de nå har beskyttet over 410 000 kredittkort og hindret et økonomisk tap på over 1200 millioner kroner. Det sier distriktsadvokat og etterforskningsleder Preet Bharara i en pressemelding.

Solid straff

FBI har aksjonert sammen med lokalt politi på mer enn fire kontinenter det siste døgnet. Australia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Danmark, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia og Tyskland har vært innblandet, i tillegg til Norge og USA.

Den 25 år gamle nordmannen er siktet av FBI for hacking og bruk av 15 kredittkort, samt identitetstyveri. Hackingen har en strafferamme på ti år, mens bruken og identitetstyveriet har en strafferamme på 15 år.

I en pressemelding fra FBI går det frem at han har stjålet informasjon fra banker, hotell og nettbutikker, og solgt det videre. Personen han solgte til var imidlertid en FBI-agent, og dermed ble han avslørt.

Nordmannen sitter nå i varetekt hos politiet i Telemark, forteller politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos til NRK.no.

– Bakgrunnen er at Kripos tidligere har åpnet en sak basert på opplysninger fra FBI som en del av en internasjonalt samordna sak, «Operation Card Shop», sier Hansen og forteller at Kripos foreløpig har siktet nordmannen for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

Politiadvokaten sier videre at han ikke kjenner til om amerikansk politi har begjært mannen utlevert.

– Men dette er en norsk straffesak og amerikansk politi er kjent med at mannen er norsk statsborger, sier han til NRK.

Advarer miljøet

– Etter hvert som trusselen vokser internasjonalt, må håndteringen av denne trusselen bli mer global og sanksjonene mer kraftfulle, sier Bharara

Så nylig som i går ble det kjent at banker kan ha blitt tappet for 450 millioner kroner.

– Pågripelsene som i dag ble gjennomført i en rekke land verden rundt i verden viser at hackere og svindlere ikke kan regne med å herje anonymt og ustraffet, heller ikke på tvers av landegrensene. Datakriminelle som opererer anonymt på Internett er fortsatt underlagt loven, sier Bharara i pressemeldingen.

– Denne toårige etterforskningen er det siste eksempelet på vår forpliktelse til å nøste opp tøyleløs kriminalitet på Internett, sier FBIs assisterende direktør i denne saken, Janice K. Fedarcyk.

(Kilde: FBI, NRK)

Les også
SSB har brukt 100 millioner på nytt nettsted
Les også
Piratloven ACTA nedstemt i EU
Les også
To tenåringer arrestert for angrepene
annonse