Til hovedinnhold

– PC-en skal bli banal og enkel

Du kan fnyse av det, men fremtidens operativsystem er glatt, alminnelig og idiotsikkert, skriver Jørgen Elton Nilsen.

Forrige uke lanserte Apple en «Developer Preview» av sitt nyeste operativsystem, OS X Mountain Lion. En gjennomgående trend i operativsystemet, som skal brukes på samtlige av Apples PC-er, er at det knytter et langt tettere bånd mot de mobile enhetene til Apple, enheter som kjører operativsystemet iOS.

Det er bare én av de over hundre nye funksjonene i OS X som ikke kommer fra det mobile systemet. Samtidig har «appene» fått et langt større fokus enn før, de små og enkle programmene som revolusjonerte mobiler og nettbrett for bare få år siden.

Ikke bare har Apple tatt operativsystemet i en ny retning, ordet "Mac" er også fjernet fra navnet. Det heter ikke lenger «Mac OS X», nå er det kun «OS X».

Mange tolker navneskiftet som et signal om at Apples to operativsystemer iOS og OS X med tiden vil bli ett og samme. Med «Mac»-frasen ute av bildet, er ikke operativsystemet lengre forbeholde Mac-ene. For Apple har tross alt gjort nettopp dette før. Du husker kanskje at «Apple inc.» tidligere het «Apple Computer inc.», før iPhone? Og at «iOS» tidligere het «iPhone OS», før man tenkte på nettbrettet?

Apple er ikke alene om å viske ut grensen mellom operativsystemer for PC-er og mobilenheter.

Disse endringene er på gang i hele bransjen.

Microsoft gjør det med Metro

Windows 8 med Metro-grensesnittet

Microsoft gjør akkurat det samme med Windows 8 og Metro-grensesnittet. Dette er trolig Microsofts største omveltning av grensesnittet siden Windows 95 ble lansert.

Windows 8 skal bli et operativsystem som fungerer sømløst mellom PC-er, mobiler, nettbrett og til og med Xbox. Selv om systemet fortsatt vil støtte tradisjonell programvare, vil apper få et langt større fokus enn før. Det er Metro som skal hjelpe Microsoft med å nå ut til massene som nå støtter seg til Apple.

To av de største produsentene av operativsystemer sveiser nå sammen PC-, mobil- og nettbrettplatformen. Men hvorfor?

Fordi du i fremtiden skal sitte med et blankpolert og idiotsikkert operativsystem som selv komplett ulærde vil forstå seg på.

Den mobile revolusjonen

iPad ble raskt verdens mest populære bærbare PC. Bilde: Gigaom.com
Massive mengder mobile enheter er solgt det siste året. Bilde: Asymco

De enkleste operativsystemene finner du i dag på smartmobiler og nettbrett. Og folket har trykket disse produktene til brystet. iPad ble nærmest latterliggjort av teknologijournalister ved lansering. Kun to år senere er nettbrettet verdens mest populære bærbare datamaskin.

Tall fra Asymco viser at Apple på ett eneste år har solgt over 150 millioner enheter som bruker iOS som operativsystem, det vil si iPhone, iPad og iPod Touch. I Mac-ens 28 år lange historie er det solgt 128 millioner enheter. Apple har altså solgt flere mobile produkter på ett år enn de har solgt PC-er i hele sin levetid.

Tallene speiler riktignok at forbrukere i dag kjøper langt mer teknologi enn før, og de speiler også bare én produsent. Det er likevel ingen tvil om at smarttelefoner og nettbrett blir en mye større produktkategori enn PC-en noen gang har vært. Tall fra analysebyråer viser gang på gang at markedet for bærbare maskiner krymper, til fordel for nettbrettene.

Mobile produkter har vært populære lenge, men den virkelige salgseksplosjonen kom da det ble mulig å styre dem med fingrene og installere apper. Og det er akkurat det både iOS, Android og Windows tilbyr.

Vi er inne i en mobilrevolusjon, der smartmobiler og nettbrett tar over flere og flere oppgaver som PC-en før var det eneste verktøyet for. Samtidig tar «appene» over for mange tradisjonelle PC-programmer, og midt oppi det hele har vi blitt borgere på nettet.

Berøring er er nøkkelen

Både PC-en og mobilen er verktøy, men et verktøy kan bare gjøre halve jobben. Det er personen som betjener verktøyet som skaper resultater. På samme måte er det fotografen som avgjør hvor godt et bilde blir, selv om det er et kamera som faktisk fester motivet på film.

Desto enklere et avansert kamera er å operere, desto flere vil ta det i bruk – fordi de skjønner hvordan verktøyet brukes. I dag er det tross alt ikke bare en profesjonell fotograf som bruker speilreflekskamera, selv ungdomsskoleelever flyr rundt med det for å ta bilder på fest.

For selskaper som Apple og Microsoft er det de store massene med kunder som sender de viktigste gryna inn i pengebingen.

Det gjelder å kapre alle de som i dag ikke er spesielt datakyndige over på sin plattform. Det gjelder å nå ut med et verktøy som mannen på gata skjønner. Og mannen på gata når du ikke like godt om du legger opp til at han skal rote rundt i en terminal eller et filsystem, som når han bare kan trykke på et ikon og få alt han trenger servert på sølvfat.

Berøring er enkelt og naturlig
Barna vokser nå opp med mobil teknologi fra dag én.

Det er nettopp dette som har gjort berøringsteknologien så populær som den har blitt. For hva er vel egentlig en mer naturlig måte å betjene et digitalt verktøy enn ved berøring? Til og med barn forstår hvordan det brukes fra de er født.

Hadde du funnet en isolert indianerstamme langt inni jungelen, som aldri har hatt kontakt med omverdenen, og gitt én person et nettbrett og en annen en bærbar maskin med mus og tastatur – hvem tror du hadde lært seg hvordan den skal betjenes først?

Et stort klasseskille

Tradisjonell navigering i filstrukturer slik vi er vant med fra både Windows-, Mac- og Linux-verden er på vei ut. Det vil bli dyttet ned i en av systemets mørke kroker, et sted du ikke skal eller vil trenge å gå til. Det er ikke lenger slik at forbrukeren skal gjøre jobben – det må de som lager programvaren gjøre.

Det er få ting som er vanskeligere enn å lage en god brukerdesign. En god design er ikke noe som ser pent ut, design er funksjon. Og funksjonen skal «bare være der og fungere». Brukeren skal ikke vite at tyve IT-ingeniører har svettet og brent hjernen i flere måneder for å løse et problem, et problem som ikke synes nettopp fordi det er løst.

I fremtiden vil det bli et enormt klasseskille mellom de som lager produktet, og de som bruker det. Du skal ha de utrolig smarte programmererne hos produsentene på den ene siden, og forbrukerne som skal ha det like enkelt som et glass vann i den andre enden. Mannen på gata vil ikke ha et produkt der han stadig blir minnet på at det ligger noe utrolig komplisert i bakhånd. Han skal noe som «bare fungerer», og det skal fungere på en helt naturlig og intuitiv måte.

Det finnes mye den jevne entusiasten kan mislike ved det forenklede og begrensede grensesnittet i dagens OS X, funksjoner Windows og Linux gjerne kan stille med. Men uansett kommer du nok, med et stort «dessverre», ikke vekk fra at det begrensede og forenklede universet den jevne entusiast i dag misliker, vil bli mainstream for operativsystemer i tiden fremfor.

Arbeidsstasjonen blir en nisje

Når operativsystemet endres på denne måten, er det ikke bare selve systemet som er på vei ut. Det er den tradisjonelle arbeidsstasjonen, den tradisjonelle PC-en, som er på vei ut, og trolig bare vil spille en liten gjesterolle i fremtidens teknologihverdag.

For all del, spesialverktøy for nisjene vil fortsatt eksistere og ha et marked og stå uendret, som videoredigerere, programmerere, linux-brukerne, CAD-folket og ikke minst de dedikerte spillerne.

Tradisjonelle arbeidsstasjoner vil bli forbeholdt nisjene

Men slike spesialmarkeder vil krympe ned til nettopp en nisje, de vil ikke være en del av mainstream-markedet slik de er i dag.

Og akkurat dette er bransjen helt enig i.

Ingen har dratt tanken om et felles operativsystem for PC og mobil lenger enn nettgiganten Google. Operativsystemet Chrome OS kjører nesten i sin helhet over nettet, nesten ingenting skjer direkte på maskinen.

Jeg besøkte dem i starten av januar og snakket med sjefen for Chrome, mannen som leder Googles satsning på operativsystemer. For han var det ikke noe tvil hvilken vei trenden gikk. Nettet og mobilene er fremtiden, arbeidsstasjonen vil sakte men sikkert forsvinne. Av samme grunn bryr Google seg mindre og mindre om PC-markedet. Så lenge de har laget et produkt som fungerer på mobil, har de laget et produkt – PC-en kommer først i andre rekke.

Det samme gjelder Facebook. Når de nylig gikk på børs kom det frem at en av de største truslene selskapet jobber med, er at de sliter med å tjene penger på mobilbrukere. Får de ikke på plass en ordning her, har de store problemer, for det er her resten av bransjen vil vokse fremover.

Mislik det så mye du vil – det skjer

Du kan like eller hate det så mye du vil, men arbeidstasjonen slik vi kjenner den i dag vil ikke være den samme i fremtiden. Men husk også at vi har vært igjennom slike skifter før, du har kanskje glemt det nettopp fordi det nå har blitt vanlig.

Med tjenester som Spotify er musikken bare ett klikk unna.

Før jeg skaffet meg Spotify Premium for tre år siden investerte jeg time inn og time ut på å vedlikeholde en perfekt mappestruktur for musikken min. De siste tre årene har jeg ikke rørt mappene i det hele tatt, for det jeg trenger av musikk er bare et par klikk unna.

Det samme var tilfellet da iTunes kom. Entusiastene hatet at et program tok over mappestrukturen – jeg hatet det. Men i dag er det tross alt temmelig greit og oversiktlig.

Hva med bildene dine? Færre og færre vedlikeholder en mappestruktur på maskinen og inviterer venner og kjente over for å kikke på bildene fra familiens sommerferie, og enda færre skriver ut bildene og setter de i et fotoalbum. Bildene ligger nå på Facebook eller Flickr, og deles med de samme menneskene via nettet.

Det er med andre ord ikke noe nytt at vi ser en betydelig endring i hvordan vi bruker våre digitale verktøy. Det har skjedd flere ganger før, dette er bare de nyeste eksemplene. Det kan være brutalt i starten, men et par år senere tenker man ofte tilbake og ser at det ikke er så veldig ille allikevel.

Det at mye godt kan ha blitt tapt på veien fra de tekniske og intrikate til det alminnelige blir rett og slett glemt – synd som det er. Men det blir ikke mindre virkelig av den grunn.

For all del, bare se hvor langt vi har kommet fra den gangen MS-DOS ble sett på som «genialt» og «grensesprengende». Selv om systemet hadde sin egen sjarm, er det i dag utenkelig å lage noe lignende.

Polert og idiotsikkert

Selv i 2012 blir man titt og ofte overrasket over hvor raskt ting utvikler seg, og like overrasket over at en selv prøver å fortrenge tanken på at den faktisk gjør det. Trenden peker mot et mobilt marked på nett, enkelt og greit. Da må også operativsystemene, selve grunnmuren til maskinene våre, gjøre det samme.

Teknologien skal være enkel å betjene og folk flest aksepterer at alle de tekniske innstillingene og detaljene er delvis utenfor egen kontroll, så lenge det er «brukervennlig» og «enkelt».

Enkelt skal det være

Det enkle har egen egen sjarm, men det har ikke den samme sjelen som dagens mer tekniske operativsystemer har. Jeg har sansen for at jeg må flikke og svette litt for å få en bestemt funksjon til å fungere, fordi jeg liker å forstå systemets sjel. Det tross i at jeg ser at det helt klart kunne vært gjort lettere fra bunnen av, og spart meg for mye tid.

At den sjelen i stor grad nå vil forsvinne og bli et kapittel i historien er noe man bare må innse at kommer snikende på oss, og det kommer for å bli.

Microsoft satser massive summer på dette, Apple satser massive summer på det og Google satser massive summer på det.

Fremtidens operativsystem er glatt, polert og idiotsikkert. Man ser det kanskje ikke nå, og man kan mislike det så mye man bare vil, men det er slik fremtiden vil bli. Bransjen er nødt til å endre seg i takt med hva den store majoritet ønsker, og de som ikke gjør det vil falle bak.

annonse