Denne lader dingsene dine på tur

Rundbrenneren gjør pinner om til elektrisk energi.

Enheten kan slås sammen slik at den tar like liten plass i sekken som en drikkeflaske.Foto: BioLite

Et av problemene når du er på tur i lengre tid, er at du ikke får ladet mobilen, kameraet eller den bærbare PC-en. Dette er kanskje spesielt plagsomt for de som filmer og fotograferer dyrelivet, og vil se resultatet på PC-en underveis, for de som har mulighet til hjemmekontor innimellom eller for de som bare er skikkelig Facebook-avhengig.

Senest denne uken stirret undertegnede på en brennende primus og lurte på om det virkelig er så vanskelig å få noe av energien over til elektrisitet til det tomme telefonbatteriet. Det viser seg at det ikke er så vanskelig.

Brenner med USB-utgang

BioLite CampStove ble lansert for en tid siden, men har nå endelig kommet ut for salg. Enheten har en USB-utgang med 5 volt spenning når det er flamme.

Enheten ser litt ut som en vanlig rundbrenner for lavvu, men har en elektronisk enhet på utsiden som omformer overskuddsvarmen til elektrisitet. I selve brenneren slenger du hva som helst som brenner, men på grunn av størrelsen fungerer små kvister best. De tørre kvistene du finner nederst på furutrær brenner for eksempel godt selv når det har regnet i lengre tid.

Enheten veier 935 gram. Det er omtrent like mye som en lett sommersovepose. I sammenslått tilstand er den fem tommer tykk.

Ut av USB-utgangen får du gjennomsnittlig 2 watt på 5 volt, og hvis det brenner skikkelig godt kan du få opp til 4 watt på 5 volts spenning. Bruker du en iPhone 4S får du en time taletid ut av 20 minutters lading.

(Kilder: biolitestove.com, ut.no)

annonse