Til hovedinnhold

Vil forhindre salg av publikums OL-bilder

Full forvirring om fotoregler under sommerens leker i London

Skal du være fotoknipsende publikum under sommerens OL i London bør du ikke ha store planer om å selge noen av bildene du tar. Foreløpig virker det nemlig som om kommersiell bruk av bildene er i strid med OL-arrangørenes reglementet. Britiske Amateur Photographer har skrevet om tematikken de siste dagene, etter at det først knyttet seg usikkerhet til om publikum i det hele tatt hadde lov til å laste opp egne bilder på sosiale nettverk. Presseansvarlige for London-OL gikk raskt ut og avkreftet dette, men fortalte samtidig at publikum ikke kunne benytte egne bilder i kommersiell sammenheng.

Les også: Britisk politi ble angrende synder

For all del, det er nok av pressefotografer på jobb i sommer for å gi oss flotte bilder fra lekene, men akkurat denne restriksjonen fra OL-arrangørene har vekket oppsikt på nettet.

Det er ukjent hva som er bakgrunn for vedtaket, men det framstår som et proteksjonistisk tiltak. Man kan spørre seg om restriksjonene i det hele tatt vil få en praktisk betydning av særlig grad, ved første øyekast synes det ikke sånn. For majoriteten av OL-publikummerne kan dette vedtaket passere i total stillhet, for de har nok knapt solgt et bilde i hele sitt liv, og har neppe planer om det. Dessuten er ikke bare ett, men flere kobbel med pressefotografer på plass. De vil selvsagt sørge for at sportsinteresserte som ikke befinner seg på arenaen kontinuerlig vil få servert rykferske bilder i høy kvalitet.

Hva om det finnes noen av publikummerne som fryser det ene spesielle øyeblikket som ingen andre fotografer har fått? Hva om det er morsomme situasjoner på tribunene som er vanskelig å fange for pressefotografene? Disse bildene vil følgelig ikke kunne brukes kommersielt - og vil da ikke få den oppmerksomheten de fortjener.

Hvorvidt publikum slipper inn på arenaene med speilrefleks eller ikke, har vi ikke kjennskap til.

Les også: Britisk fotograf utestengt fra metroen på livstid

Presseansvarlige for sommerens leker har innrømmet at reglementet virker uklart, og at de vil se på nøyere på restriksjonene de selv har vedtatt. Vi venter i spenning for å se hvor restriktive OL-arrangørene velger å være. Hva synes Akams lesere om OL-arrangørenes grep? Er det helt naturlig og uproblematisk, eller går arrangørene for langt?

annonse