Til hovedinnhold

Photoshopfeil kan ha kostet 52 liv

Legger seg flate etter photoshopfeil: Ikke bare ble kvaliteten dårligere, men bildet viser også bare en av de to terroristene som stod bak angrepene i London, melder flere engelske medier. Nå tar den engelske sikkerhetstjenesten selvkritikk for photoshop-tabben.

Nøyaktig ett år før bombeangrepene den 07.07.2005 ble dette bildet tatt av den engelske sikkerhetstjenesten (MI5). Bildet, som hadde blitt tatt på en bensinstasjon, viser Mohammed Siddique Khan og Shehzad Tanweer, og var et nøkkelbevis som skulle sendes til FBI for gjenkjenning da begge var mistenkt for terrorplaner. Problemet var bare at bildet hadde blitt både croppet og skyggelagt av MI5 før det ble sendt til FBI, avslører flere engelske medier i disse dager.

Nå lurer mange på om angrepene kunne ha blitt forhindret dersom MI5 ikke hadde beskårett bildet, melder amateurphotografer.com

Selv mener MI5 at press var den utløsende faktoren for photoshop-tabben og beklager denne feilen på det sterkeste.

Lord West var fram til 2006 ansvarlig for sikkerhetstjenesten i landet. Han har senere innrømmet at det er «litt underlig» at britiske etterretningsagenter ikke klarte å sende originalbildet til FBI,

I et intervju på BBC's Newsnight med Jeremy Paxman, spurte intervjueren Lord West om hvorfor de i det hele tatt croppet til det ugjenkjennelige når det originale bildet var mer enn bra nok.

– Jeg må si jeg ikke forstår det og ikke vet hvordan det skjedde ... det virker litt rart, var svaret fra Lord West og forsvare tabben med at på den tiden hadde rundt 800 personer under overvåkning, melder BBC.

annonse