Nå kommer EUs forbud mot halogenpærer

Neste uke er det stopp.

Oppdatert med bekreftelse fra NVE at dette også vil gjelde Norge.

Fra og med den 1. september vil halogenlyspærer bli forbudt i EU.

Forbudet har blitt varslet i lang tid som et ledd i EUs økodesigndirektiv, hvor målet er å flytte markedet videre fra gammeldagse, ineffektive løsninger, og over til mer strømsparende alternativer, slik som LED-pærer.

Forbudet vil i praksis innføres gradvis, og de første som rammes er lysprodusentene selv, som ikke vil kunne bestille nye halogenforsyninger fra og med 1. september.

Halogenpærer vil fortsatt være å finne i butikker en stund fremover, men gradvis forsvinne ettersom lagerbeholdningene ikke fornyes. En håndfull typer spesiallamper, som små 12 volts-pærer i ovner, vil være unntatt forbudet.

EU-forbudet begynte delvis allerede i 2009, da glødepærer ble forbudt. I 2016 ble det forbudt med spot- og downlights, mens forbudet nå vil inkludere også halogen i «klassiske» former.

Vil også gjelde Norge

Selv om Norge ikke er en del av EU vil de nye reglene også gjelde i Norge.

Det får vi bekreftet av Anton Eliston, fungerende seksjonssjef hos NVE, i en melding.

Annerledeslandet Norge

Mens de fleste europeere allerede har blitt vant til å ta i bruk LED i hjemmene sine, har nordmenn vært skeptiske til den nye teknologien. Det har flere forklaringer, sier Per Storm Halvorsen, salgssjef hos Ledvance.

– De første LED-produktene som kom på markedet for flere år tilbake var rett og slett dårlige, og det er fortsatt utrolig mye ræl ute i markedet. De billigste pærene kan fortsatt ikke dimmes, og i Norge og Sverige, som er typiske «dimmeland», har det vært en stor hindring.

Nordmenn har visst også langt flere lys enn andre europeere:

– I Norge har vi rundt 12-13 lyspærer per innbygger, mot bare 3-4 i Italia. Vi bruker lys som dekorasjon, med massevis av smålamper og små armaturer i stuene våre. I Italia er de fornøyde med én diger lampe i taket.

Komplisert overgangsfase

Halvorsen peker også på at det har vært en forvirrende overgangsfase for folk flest, fra glødelamper til halogen til sparepærer og nå LED.

Nå sier Halvorsen at situasjonen er annerledes, og målet deres er at folk flest ikke skal engang trenge å vite hva slags teknologi de kjøper. LED-lampene de selger kan dimmes, de skal holde lenger (en typisk LED-pære har en levetid på 20 000 timer mot 2000 i halogen), og det klassiske blåstikket til LED-pærer er ikke lenger et problem:

– Fargene på lyset er nesten identisk mellom LED og halogenpærer nå. Ved hjelp av fosfor klarer vi nå å få fargene til å bli varmere, og blåstikket som var tilfelle før er borte, forteller Halvorsen.

Merker neppe endringen før 2019

I påvente av lovendringen har blant annet den norske lysleverandøren Ledvance økt produksjonen av halogenlamper den siste tiden:

– Forbudet er mot produksjon og import, ikke mot salg. Vi har produsert opp ekstra volumer før 1. september, slik at våre hovedkunder Norgesgruppen/Coop og Europris har nok lager av halogen ut året, forteller Per Storm Halvorsen, salgssjef hos Ledvance.

Les også
Ikea skal lansere sin egen smarte strømplugg i høst
Les også
Styr unna de andre laderne - det er denne du trenger
Les også
LIFX: Smarte, Wi-Fi-styrte lyspærer
Les også
Store nødladere: Ingen over: denne nødladeren knuser alle konkurrentene
annonse