Til hovedinnhold

Er det noe vits å prøve Apple Music?

Her er det du trenger å vite om Apples «Spotify-killer».

Niklas Plikk, Teknofil.no

I kveld klokken 17:00 vil Apple trolig rulle ut iOS 8.4 - oppdateringen til mobilene og nettbrettene deres som inkluderer Apple Music. På overflaten kan det se ut til å bare være nok en streamingtjeneste, på lik linje med Spotify eller Tidal. Forskjellen er imidlertid at når Apple går inn i et marked, og erklærer sin ankomst med brask og bram, pleier det å få store konsekvenser.

Her er det du trenger å vite om Apples musikktjeneste før den slippes.

Hva koster Apple Music?

Et skjermbilde sendt inn fra en av Tek.nos lesere viser at prisen mest sansynlig blir 99 for enkeltpersoner og 149 for familier.

Det første tre månedene du prøver Apple Music er gratis. Etter det må du imidlertid betale en fast månedspris for å fortsette å bruke tjenesten fullt ut

Foreløpig er det bare de amerikanske prisene som er kjent. De er satt til den samme som Spotify opererer med - altså 10 dollar i måneden. I Norge koster Spotify Premium 99 kroner, så det er naturlig å tro at Apple Music vil koste det samme.

Apple Music har imidlertid også et familieabonnement, som kan brukes av opptil 6 personer. Det koster bare 5 dollar ekstra i USA. Utifra den antatte prisen for det vanlige abonnementet, vil trolig familiabonnementet koste 149 kroner i Norge.

Hva må jeg ha for å prøve Apple Music?

Alle får tre måneder gratis bruk.

I kjent Apple-stil er Apple Music i første omgang stort sett bare tilgjengelig på Apple-produkter. De ruller ut en ny oppdatering til samtlige iOS-enheter, iOS 8.4, hvor musikktjenesten er integrert.

Det eneste unntaket er hvis du har en Windows-PC. Der vil Apple Music være tilgjengelig via iTunes, forutsatt at du har lastet ned den nyeste versjonen. Det samme gjelder naturligvis for Mac-versjonen.

Oppdateringsprosedyren på iPhonen eller iPaden din er som vanlig:

 • Gå inn på Innstillinger
 • Trykk på Generelt
 • Trykk på Oppdateringer

Apple har sagt at de vil lage en Android-versjon av Apple Music også, noe som vil være den første mobil-appen de har laget for et annet mobiloperativsystem enn iOS. Android-versjonen er ventet å komme til høsten.

Hvordan er lydkvaliteten?

Hvis du er ute etter den beste lydopplevelsen, er Tidal utvilsomt det beste valget.

Apple har ikke sagt noe offisielt om det ennå, men Apple Insider skrev nylig at de hadde fått nyss om at lydkvaliteten var satt til 256 kbit/s i AAC. Det er lavere enn Spotifys 320 kbit/s i Ogg Vorbis-format, som de tilbyr premium-brukerne sine.

Tidal tilbyr såkalt lossless kvalitet med langt høyere bitrate (1411 kbit/s), men det koster til gjengjeld dobbelt så mye som konkurrentene.

Sjekk om du hører forskjellen:
Hør lossless Hifi-lyd mot vanlig »

Okay, så hvorfor skal jeg velge Apple Music fremfor Spotify eller Tidal?

Vi tror det kommer til å være tre ting som kan gjøre at Apple Music vil kunne ta brukere fra Spotify og Tidal. De som fra før er ivrige iPhone-brukere, vil kanskje spesielt la seg friste. Dette er imidlertid bare antagelser, og vi har ikke prøvd tjenesten ennå.

 • Lavere pris
  Selv om det vanlige Apple Music-abonnementet trolig vil koste det samme som konkurrentenes tilsvarende produkt, kan familiepakken bli et svært prisgunstig alternativ. Spotify har også et familietilbud, hvor hvert familiemedlem får 50 prosent rabatt på abonnementet sitt, men hvis du og dine er flere enn to, vil Apples tilbud være klart billigst.
 • Bedre/annet musikkutvalg
  Apple er gigantiske, og har allerede vist at de klarer å lokke artister som konkurrentene ikke har over på sitt lag. De klarte å overtale Taylor Swift til å inkludere sitt nyeste album, 1989, på Apple Music, og dette er trolig bare begynnelsen på en voksende trend av eksklusive avtaler mellom streamingtjenestene og artistene.
 • Bedre integrering med operativsystemet
  Når Apple lager en tjeneste for Apple-produkter, er det naturlig å anta den vil fungere godt på tvers av alle dingsene dine. Hvis du allerede har «alt» av Apple-dingser, vil Apple Music trolig fungere sømløst og enkelt, og Spotify vil plutselig få en diger konkurrent over natta. Fordelen til Spotify er imidlertid at tjenesten har eksistert såpass lenge, at Spotify nå er integrert i alt fra TV-er til spillkonsoller.

Kommer du til å prøve Apple Music? Gjerne kom med argumenter både for og mot i kommentarfeltet nedenfor!

Vil Apple Music bli like hyggelig mot «power users»?
Her har du ti triks for å bli en Spotify-mester »

annonse