«Jeg er Siri, men jeg liker ikke å snakke om meg selv»

I dag begynte Siri å snakke på norsk til oss.

Apples taletjeneste Siri ble først sluppet til iOS 6 for tre år siden, og har stadig blitt smartere og smartere. Fra å gjøre grunnleggende ting som å starte en stoppeklokke og fortelle dårlige vitser, kan «hun» i dag utføre langt mer kompliserte kommandoer.

Problemet har imidlertid vært at hun aldri har forstått seg på nordmenn, med mindre vi har byttet om til engelsk, fransk, eller noen av de andre støttede språkene. Det endret seg i går.

I går slapp Apple iOS 9, og blant en haug av nyheter var det én som var spesielt interessant for nordmenn: Siri kan snakke norsk!

Før du gjør noe dumt: Dette bør du gjøre før du laster ned iOS 9 »

Slik aktiverer du norsk Siri

Den norske varianten av Siri er ikke aktivert når du først har oppgradert til iOS 9, men det er en kjapp sak å endre i innstillingene:

 • Åpne innstillinger
 • Gå til Generelt
 • Åpne opp Siris valgmeny
 • Velg «norsk» under språk
Slik aktiverer du norsk Siri.

Hvis du vil kan du også huke av for «Hei Siri» i menyen, slik at du kan aktivere taleassistenten uten å måtte trykke på hjemknappen.

Forstår hva du sier, men sliter med å svare

Du kan nå snakke norsk til telefonen din, og slenge ut kommandoer og spørsmål i hytt og pine:

Norske Siri skjønner en del kommandoer.
 • Minn meg på å kjøpe en genser i morgen!
 • Hvordan kommer jeg meg hjem?
 • Siri, hva er meningen med livet?
 • Sett en timer på fem minutter!
 • Når jeg setter meg i bilen, minn meg på å justere sidespeilene!
 • Vis meg bildene jeg tok i går!
 • Hva er fem pluss fem?
sitat"Det oppstod et ørlite problem her, Niklas"

Norske Siri klarer å svare på de fleste forespørslene, men når det kommer til mattestykker, kalkulasjoner og konverteringer blir problemer. I stedet for å gi oss et enkelt svar, gir hun oss i stedet en rekke søkeresultater fra Google. Da vi spurte om hva 5+5 var, fikk vi dagens dato. Morsomt, men ikke veldig nyttig. Det blir ikke noe bedre av at den norske stemmen til Siri er mange hakk dårligere enn den originale stemmen.

Siri får stryk i barneskole-matte.

Den vanlige, engelske varianten av Siri gjennomførte samtlige av punktene over, og svarte enkelt på mattestykker og konverteringer, slik som «Hvor mange celsius er 45 grader fahrenheit». Norske Siri kontret med et «Hæ?» og et Bing-søk.

Vi har en anelse av at dette har med tjenesten Wolfram Alpha å gjøre, som funker delvis som hjernen til Apples Siri-taletjeneste. Det er Wolfram Alpha som lar Siri svare på matte- og fysikkspørsmål, og som svarer deg når du lurer på hvor mange timer det er i et år. Denne funksjonaliteten ser ut til å være helt borte i den norske varianten.

Vi har kontaktet Apple Norge for en kommentar til mangelen, og vil oppdatere saken når vi hører tilbake fra dem.

Få med deg alt nytt i operativsystemet:
Dette er nyhetene i iOS 9 »

Les også
– Siri kommer endelig til Mac
annonse