Nyhet

Mp3-formatet er offisielt dødt

Fraunhofer IIS har sagt farvel til en gammel sliter.

Det er ikke uten vemod vi ser at det svært så populære lydformatet mp3 offisielt har blitt lagt på hylla.

På slutten av forrige måned kunne nemlig Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS – mp3-formatets skapere – melde om slutten for lisenseringsprogrammet av mp3 og flere relaterte patenter.

Dette betyr selvsagt ikke at mp3-formatet forsvinner – det vil være med oss i overskuelig fremtid. Men som Fraunhofer IIS også skriver på sine nettsider, er det nå nyere og bedre formater som har tatt over stafettpinnen.

De fleste moderne tilbydere bruker nemlig AAC (Advanced Audio Coding) i stedet – et format Apple var tidlig ute og støttet på sine iPoder – som leverer minst like god lydkvalitet over lavere bitrate.

Da lagring var dyrt

Komprimert musikk i «nær CD-kvalitet» tok først av på midten av 90-tallet. Dette var en tid da PC-en og dennes CD-spiller – som også kunne hente ut musikkfilene som lå på alle CD-platene – begynte å innta de tusen hjem.

Winamp var en populær mp3-avspiller.

Problemet var bare at lagringsplass på den tiden var fryktelig dyrt, så det var ikke plass til mange låtene på en harddisk. Løsningen var å komprimere musikken, og så lenge du hadde en sterk nok PC kunne mp3-formatet by på omtrent den samme lydkvaliteten på en tiendedel av plassen.

Med raskere prosessorer og brikker som var spesialdesignet til å ta seg av dekodingen ble det også snart mulig å ta med seg musikken på farten – selv med relativt beskjeden plass var dette mer praktisk enn å dra med seg flere kassetter eller CD-er.

Når folk kunne lage sine egne mp3-filer var det naturligvis ikke så merkelig at piratkopiering og fildeling havnet i søkelyset rundt årtusenskiftet. Musikk var dyrt og ikke alltid lett tilgjengelig, så det var en del som forsynte seg fritt på nettet.

Sånn sett vil mp3-formatet alltid ha en spesiell plass i hjertet og på harddiskene til mange av oss.

Klar for å mimre litt?
Winamp: MP3-spilleren som sparket lamaen bak >>>

(Kilde: TechRadar)

Les også
Dette er nye Winamp, og du kan laste den ned allerede i dag
Les også
Hør hva du går glipp av i MP3-filene dine
Les også
MP3-spilleren som pisket lamaen bak
Les også
Se den utrolige utviklingen i PC-grafikk
Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
annonse