Til hovedinnhold

Tar opp kampen mot tyvbruk av bilder på nettet

Nytt Twitter-fremstøt tar tak i ukrediterte og manipulerte bilder.

Det positive med Internett er som alle vet at det legger til rette for effektiv kommunikasjon og deling av alle mulige typer informasjon, via sosiale medier og andre medier.

Dette gjelder ikke minst fotografier, som har en tendens til å bli spredt for alle vinder i lynraskt tempo, og gjerne i manipulerte utgaver og helt uten kreditering av personen som opprinnelig tok bildet.

Nå melder nettstedet Poynter at et nytt initiativ for å rette opp på denne situasjonen har opplevd svært rask fremgang.

En 37-åring ved navn Paulo Ordoveza startet nemlig i januar en Twitter-konto kalt PicPedant, hvor han følger en rekke andre Twitter-kontoer som spesialiserer seg på å dele bilder innen mange forskjellige kategorier, blant andre populære sider som History in Pictures.

Det Ordoveza gjør er å undersøke disse bildene og republisere dem på sin egen Twitter-konto med navn på den opprinnelige fotografen og eventuell informasjon om hvorvidt bildet er ekte eller om det har blitt endret. Bare én måned etter oppstarten hadde PicPedant over 9000 følgere.

Ordoveza jobber som utvikler og designer og skal ha ha lang erfaring innen faktasjekkingdet og det å avsløre falske fotografier. Han ble motivert til å starte Twitter-kontoen av det han anser som urettferdig behandling av fotografer.

– Blir fratatt anerkjennelse

I en Twitter-melding fra tidligere denne måneden hevder han at det å kopiere bilder uten kreditering fratar opphavspersonen anerkjennelse og inntekt.

Selv med de gode hensiktene er det ikke alle som er like begeistret for Ordovezas prosjekt. Twitter-siden Earth Pics, som har 1,75 millioner følgere, har for eksempel nå blokkert ham fra siden sin.

Også bildebyrået Getty svikter fotografene: Nå får byrået kjeft for å gi bort bilder gratis »

(via PetaPixel)

annonse