– Tjener ikke penger på Google Play
Salvador Baille røsker tak i app-mytene på årets TeleCruise.
Den norske telekombransjen møtes 24.-26. april til årets TeleCruise, et arrangement som tar for seg en rekke høyaktuelle temaer. På programmet blir temaer som regulering av den norske telekombransjen, strømming av TV-programmer og TV-ens fremtid, krav til telenettene, mobiltrender og fremtidens mobiltjenester, samt "Veien mot gigabit-samfunnet".
Om bord på Color Magic er Salvador Baille, partner i analysebyrået Core group, blant foredragsholderne. Han skal snakke om app-utvikling i Norge, med teaseren "Appsolutt ingen pengebinge".
Konferansen TeleCruise arrangeres av Inside Telecom, søsternettstedet til Mobilen.no.
Tjener ikke penger på apper
Stadig flere norske bedrifter satser på egne mobil-apper, og mange tror at dette kan være svært lukrativt. Vi har jo hørt om norske apper, som Wordfeud og iLumination som fortsatt håver inn millioner. Baille fra Core group vil derimot bryte ned noen av illusjonene i sitt innlegg, og vil presente et bilde av app-markedet som i større grad gjenspeiler virkeligheten for de fleste norske selskaper.
– Hvorfor er det vanskelig for norske app-aktører å tjene penger på appene sine?
– Det er vanskelig fordi det er utrolig sterk konkurranse for få oppmerksomhet hos forbrukere i iOS- og Android-økosystemene. Et eksempel er en undersøkelse gjennomført av i Canalys i USA i desember i fjor, som avslørte at de 25 største utviklerne står bak halvparten av omsetningen på apper. En annen grunn er at de fleste har en forretningsmodell basert på reklame på mobil, med veldig lave priser ennå, og "freemium"-modellen, sier Baille til Mobilen.no.
– Det er en vanlig misforståelse at Apple og Google tjener ufattelig mye på deres applikasjonsbutikker. Apple har alltid påstått at de kjører "break-even"-policy på deres App Store. Uavhengige analytikere har regnet seg fram til at Apple har marginer på kun 2 prosent på sin app-business. Google tjener sannsynligvis ikke penger på Google Play ennå. Likevel er disse store aktører og de kan subsidiere en enda større del av kostnadene ved å vedlikeholde sine applikasjonsbutikker. De ser bare ikke behov for det. Apper strømmer til deres økosystemer uansett, sier han videre.
Av norske apper som har klart seg "bra", foruten Wordfeud og den populære lommelykt-appen til iOS, nevner Baille appen YouSpin 360, en kamera-app som lar deg lage 3D- og panoramabilder på en enkel måte.
– Vi i Core group anser en applikasjon for å være på vei til suksess når den passerer 100 000 nedlastinger. YouSpin 360 hadde for ett år siden 185 000 nedlastinger allerede, og appen er fortsatt aktiv. Det er et meget bra utgangspunkt, sier Baille.
Les også: Siv Jensen møter den norske telekombransjen til debatt
Møt Baille på årets TeleCruise
Vi spør Baille om hvordan han tror app-markedet vil forandre seg de neste årene. Her trekker han frem ytterligere fragmentering og det at flere aktører vil ha sine egne økosystemer, eksempelvis Facebook Home og Samsungs kommende Tizen-mobiler. Videre tror han at flere vil prøve seg på HTML5, men "med usikkert utfall".
– Spesialisering av apps utover spill og underholding og mer profitable forretningsmodeller, eksempelvis drosjetjenesten Uber, nevner han også på listen over ting som kommer.
– Hva håper du TeleCruise-deltakerne vil sitte igjen med etter å ha hørt innlegget ditt?
– Hvorfor det er vanskelig å tjene penger i mobile økosystemer, og rettningslinjer for å overkomme barrierer og tjene penger på apps likevel. Skal man satse på å utvikle appene selv, eller bør man satse på å utvikle for andre? Spør Salvador Baille.
Svaret får du på årets TeleCruise.