Tek.no

Nyhet

– Er ikke Windows 8 som før? Det var ille!

Vi bør gi Microsofts nyeste operativsystem en sjanse, skriver James Bjerkholt.

VGTVs nye app for Windows 8. Navigasjon skjer ved å ta/klikke på innholdet. Horisontal scrolling viser flere kategorier.Foto: Making Waves
James Bjerkholt
5 Des 2012 11:54

Brukergrensesnitt-guru Jacob Nielsen kritiserer Windows 8 i danske Computerworld, og kaller Microsofts storsatsing for «en katastrofe». Folk bør ha videre perspektiver enn som så.

Jeg tenker at som de fleste andre store teknologilanseringer har Windows 8 noen utfordringer og «barnesykdommer» – noe er bra, noe kan definitivt bli bedre. Når vi snakker om så store endringer som Windows 8 medfører i forhold til hva vi er vant med er det forresten kanskje greit å minnes ordtaket «Rome was not built in a day»?

Jeg har vært så heldig å få gjøre interaksjonsdesignet til VGTV’s nye Windows 8 app, og erfaringen gjør at jeg ønsker at folk skal ha videre perspektiver i møte med Windows 8 enn «Hvor i huleste er Startmenyen?!?»

Windows 8 – når det ikke kjøres i «desktop mode», som ligner på Windows 7 – innebærer et paradigmeskifte innen navigasjon og innholdspresentasjon. Systemet utfordrer det helt grunnleggende UX-prinsippet om at man til enhver tid skal hjelpe brukeren å vite svaret på «Hvor er jeg?», «Hvor kan jeg gå herfra?» og til en viss grad også «Hva kan jeg gjøre her?». Dette prinsippet er normalt ivaretatt av en rekke visuelle indikatorer: Menyer, knapper, små symboler, navnelapper, scrollbars, tellere, brødsmulesti, faner, og andre grensesnittelementer som ikke nødvendigvis har noe med selve innholdet å gjøre.

Istedet løfter Windows 8 opp innholdet som det absolutte fokus, og svarer mest av alt på «Hva ser jeg på akkurat nå?». For å oppnå dette krever Windows 8s retningslinjer for brukergrensesnitt at så godt som alt av grensesnittelementer – også kalt «chrome» – fjernes fra skjermflaten, slik at det ikke forstyrrer opplevelsen av innholdet.

For å ivareta muligheten til faktisk å kunne bruke systemet uten den forventede «chrome», har Microsoft etablert strenge krav til hvor og hvordan man samhandler med en Windows 8 applikasjon. Navigasjon og funksjoner finner enten sted ved direkte interaksjon med innholdet (for eksempel er sidetittelen også en skjult meny – og alle «sider» må ha en tittel), eller ved å hente inn skjulte menyer med kontekstuell funksjonalitet fra sidene av vinduet.

Funksjonaliteten er altså ikke umiddelbart synlig. Så hvordan vet man hva man kan gjøre og hvor man finner kontrollene for å gjøre det i grensesnittet? Det som også skiller Windows 8 fra andre OS er at funksjonalitet og interaksjon skal være helt konsistent på tvers av alle applikasjoner. Tanken er at når du først har utforsket én Windows 8-applikasjon, så vet du også hvordan du bruker alle andre Windows 8-applikasjoner. Og da trenger du heller ikke all den vanlige «skiltingen» for å orientere deg. Ihvertfall i teorien.

VGTV app for Windows 8. Berøring av bildet starter og stopper avspilling av filmen og viser minimale avspillingskontroller.Foto: Making Waves

Det er derfor helt kritisk for Windows 8 at alle applikasjoner retter seg etter disse prinsippene.

Det merkes også på Microsofts «application approval process». Rammene designere og applikasjonsutviklere har å bevege seg innenfor er relativt mye trangere enn hva man er vant med fra webutviklling eller apputvikling for iOS og Android.

Ett av de viktigste målene med Windows 8-grensesnittet skal være å «ta tilbake» markedet for touchbasert underholdning fra iOS. For applikasjoner som bærer mer preg av mediekonsum og underholdning enn verktøy legger grensesnittet etter min mening helt klart grunnlaget for en tiltalende bruksopplevelse fri for distraksjoner. Men det bryter såpass mye med eksisterende forventninger og innarbeidet kompetanse at det krever litt innsats å lære seg de nye interaksjonene og å venne seg til å bruke dem.

Så er Windows 8 egentlig «en katastrofe» mest fordi det ikke svarer til det folk forventer? Det er greit å ta med seg dette spørsmålet når man vurderer kritikken Jakob Nielsen retter mot Windows 8. Han rettet også i sin tid kritikk mot iOS på iPad – også da var det et ankepunkt at det var vanskelig å se hvilke alternativer man til en hver tid hadde:

sitat"«There were really a lot of usability problems in this first-generation of iPad applications. It’s often quite difficult for people to discover what they have to do because the options are not very visible. I have to say of both the device itself and the content, it’s very attractive, which is good. But at the same time, overemphasising the attractiveness and hiding the functionality, that does cause problems.»"

Selv om Dr. Nielsen kan ha rett i noe av kritikken sin handler det vel også mye om hvor man stiller seg i utgangspunktet og hva man sammenligner med. Vi evner faktisk å lære – selv om vi kanskje ikke liker det. iOS lever tross alt i beste velgående.

Dette innlegget har før blitt publisert på bloggen til Making Waves.

Les også
Windows 8 blir fem ganger dyrere
Les også
– Microsoft burde droppe Windows-navnet
annonse

Les også