Til hovedinnhold
Nyhet10 gode iPhone- og iPad-spill

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Angry Birds og Star Wars blander blod, og Groove Coaster blir gratis.

Side 1

[Gamer.no]: Selv om butikkene og gatene flyter over av julestæsj, julelys julebrus, julemarsipan og gløgg, sliter jeg litt med å komme helt i julestemningen enda. Det kan være snømangelen som kverker en hver form for høytidsfølelse, eller det faktum at man stort sett kjøper sine egne julegaver når man bikker 25 år.

Mest av alt tror jeg det er mangelen på julespill på mobilfronten som har skylden.

Denne måneden kan vi blant annet by på fortreffelig ordlek, et knallsterkt gratis rytmespill, opp-ned-Tetris som faktisk virker, en kryssning mellom fugler og lasersverd og et fantastisk løpespill der nevekamp er hovedingrediensen.

Letterpress

Sjanger: Ordspill Pris: Gratis (kan låse opp ekstra funksjoner med penger) Type: Universal Utvikler: atebits Kan lastes ned her

Ettersom Wordefeud-dilla har dabbet av for en stund siden føles det trygt å grave frem et nytt ordspill. Letterpress skiller seg da også fra Scrabble-røkla, og prøver seg heller på nye nytt og spennende.

Det handler fremdeles om ordstaving, men i stedet for å gi spilleren seks bokstaver å velge i, får man hele 25. Scrabble-brettet er kastet ut, og i stedet skal man prøve å bruke så mange av de 25 bokstavbrikkene som mulig. Denne vrien gjør at spillet kan endre seg raskt fra runde til runde, og det lønner seg å planlegge ord et par hakk fremover i tid.

Når bokstavene brukes til å stave et ord skifter de farge, og legger til poeng til spillerens poengsum. Dermed må motstanderen prøve å vinne tilbake brikkene ved å bruke de selv. Dersom en av brikkene er fullstendig omringet av en farge, kan ikke motstanderen kapre den tilbake uten å først kvitte seg med de som ligger rundt.

Kampsøking-systemet fungerer knirkefritt via Game Center, men det er selvfølgelig mest moro å knuse en venn eller kollega fra vennelisten. Litt skuffende er det at spillet kun støtter engelsk ordbok, men man kommer langt med et greit britisk ordforråd.

Letterpress: 8/10 Svært godt

TNNS

Sjanger: Arkade Pris: 14 kr Type: Universal, Android Utvikler: Rabbx/ Action Button Entertainment Kan kjøpes her

Spirrevippen og ironiklumpen Tim Rogers spillutviklingsalibi, Action Button Entertainment, er nå ute med sitt andre spill, TNNS. Denne gangen har de rottet seg sammen med Rabbx og kommet opp med en moderne tolkning av arkadeklassikerne Pong og Breakout, med glorete pastellfarger og lystig musikk.

Spillet skilter med enspiller- og tospillermodus. Enspillermodusen er en Breakout-klone, med en kontinuerlig og stadig vanskeligere brettklarering. Tospillermodusen er i all hovedsak Pong. Gimmicken kommer i form av at man kan skru ballen ved å vri fingeren like etter at den treffer «paddle»-en.

Men der ZiGGURAT solgte meg med sin utfordrende minimalisme, har jeg litt større problemer med å svelge TNNS. Fremdeles handler det om å spille seg til opplærte ferdigheter, slik at man kan takle de stadig vanskeligere brettene. Problemet er at jeg ikke klarer å stille meg helhjertet bak de tilsynelatende enkle kontrollene.

En iPhone-skjerm er for liten til at jeg med presisjon kan styre «paddle»-brettet for å forhindre at ballen faller ned. Samtidig føler jeg at «paddle»-styringens forsinkelse burde ha vært fjernet. På tross av disse feilgrepene er TNNS spennende nok til å teste ut, men ikke godt nok til å dvele ved over lengre tid.

TNNS: 7/10 Godt

Groove Coaster Zero

Sjanger: Musikk/rytme Pris: Gratis Type: Universal Utvikler: Taito Kan lastes ned her

Epilepsifesten Groove Coaster har nå fått et gratistilbud. Dersom du var for gnien til å kvitte deg med 21 kroner for å få fullversjonen (hva er galt med deg?!), har du nå fått muligheten til å rette på dine feilskjær uten å betale en eneste krone.

Groove Coaster Zero inneholder alle sporene fra det opprinnelige spillet, men endrer en del på hvordan man skaffer seg ekstra spor utover de inkluderte. Kort og godt har hele systemet blitt «free-2-play»-ifisert, med spillvaluta og anbefalte nedlastbare spor som du kan prøve før du kjøper.

Bak det nye rammeverket ligger det samme enkle konseptet som gjorde Groove Coaster til et fantastisk mobilspill — du trykker i takt med den poppete musikken, basert på visuelle pekepinn som forteller deg når og hvordan. Det fungerer ypperlig, og kan bli utfordrende når du tromler i vei på de høyeste vanskelighetsgradene.

Mye av nytelsen avhenger av at du klarer å fordøye litt mer japansk house/dance/trance enn den gjengse snusleppe-trønder. Klarer du det, er det mer enn nok å hente uten å begynne kronerullingen. I år som i fjor kan designer Reisuke Ishida lene seg tilbake og være stolt over å ha en av iOS-plattformens beste rytmespill på merittlisten.

Groove Coaster Zero: 9/10 Klassisk

Dream of Pixels

Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: Dawn of Play Kan kjøpes her

Selv om Tetris-konseptet nå har rundet godt over 20 år dukker det fremdeles opp nye og spennende varianter. Dream of Pixels snur alt på hodet — her skal du løsne blokker fra en allerede bestemt masse av kuber, mens skjermen beveger seg nedover.

Under overflaten er dette stort sett Tetris i en fin ny innpakning. De samme strategiene benyttes, og konseptvrengningen bringer bare et par få nye tilskudd til spillet. Det er likevel mer enn nok til å blåse liv i den gamle, standhaftige flammen. Samtidig fungerer denne vrien mye bedre enn Tetris gjør på berøringsskjermene.

Her er det modi i fleng, men de fleste er varianter på den klassiske spillformelen skissert ovenfor. Unntaket er den herlige puzzle-modusen, som tvinger deg til å bruke forhåndsdefinerte brikker til å dekonstruere kubemassene. Den vakre sky-tematikken hjelper også på å sette en særegen smak på Dream of Pixels. Både de duse vannmalingsbakgrunnene og den drømmende musikken gjør sitt for å gjøre opplevelsen til noe annerledes og minneverdig.

Dream og Pixels revolusjonerer ikke Tetris-formelen, men tilføyer den akkurat nok variasjon til å trekke oppmerksomheten bort fra de andre lignende konseptene.

Dream of Pixels: 7/10 Godt

Angry Birds Star Wars

Sjanger: Fysikk Pris: 7 kr (21 kr for HD) Type: iPhone, iPad, Android Utvikler: Rovio Kan kjøpes her eller her (HD)

Ingen burde være overrasket over at melkekua Angry Birds så sitt snitt til å håve inn litt gryn på å blande blod med Star Wars-lisensen. Spørsmålet handler heller om Rovio greide å gjøre noe spennende med denne merkevare-foreningen, eller om det hele bare ble en flau suppe av resirkulerte idéer.

Svaret blir et slags «tja». Det handler fremdeles om å slenge fugler på griser, men med nye verktøy og hindringer. For eksempel kan de røde fuglene, stilisert med Mark Hamil-sveis, nå bruke lyssverd til å hugge gjennom hindringer eller rikosjettere blaster-skudd, mens den gule fuglen kan skyte selv.

Nivåene har da også blitt bygd enda mer rundt fuglenes ferdigheter enn tidligere. Når du sender fuglen på sin flyveferd, må du i høyere grad enn tidligere tenke gjennom hvordan ferdighetene kan brukes til å skape kjedereaksjoner for å få has på grisearmeen.

Anbefalingen koker likevel ned til om du klarer å tåle enda et Angry Birds-spill uten de helt store forandringene. Ferdighetsfokuset er nok for meg, men etter en haug av tidligere Angry Birds-spill de siste par årene er det lett å bli lei. Dersom du ikke er mett på fugl enda er det bare å slenge seg på — Angry Birds Star Wars er blant de beste.

Angry Birds Star Wars: 8/10 Svært godt

Side 2

Micro Miners

Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: BonusLevel.org Kan kjøpes her

I Micro Miners skal du bruke fingeren til å grave ut gruvepassasjer for de knøttsmå minearbeiderne. Hovedmålet er å komme seg frem til de begravde reservene av edle metaller, og du må holde styr på hvilke minearbeidere som kan grave ut hva. Skjermen skroller nedover av seg selv, og dersom minearbeiderne kommer i kontakt med taket er det over og ut. Når du når edelmetallkvoten mot slutten av brettet, er du i mål.

I begynnelsen er det enkelt og greit — du har kun ensfargede arbeidere å forholde deg til, men etter en stund dukker det opp nye arbeidere som for eksempel kun kan grave kull. Her blir det viktig å grave ut flere passasjer for de ulike knøttene, og å følge med på hva som kommer.

Estetisk minimalisme er på moten nå, noe Micro Miners drar stor nytte av. Knøttene, jorden og gravingen er fin og oversiktlig, og du blir aldri i tvil om hva som er hva på skjermen. Sjarmerende nok har de også hver sin personlighet, og kommer med rappkjeftede kommentarer etter hvert som man graver seg nedover mot reservene.

Micro Miners føles i bunn og grunn ut som en selvfølgelig blanding av Lemmings og Where’s my Water?. De mange nivåene av ymse vanskelighetsgrad gjør at man alltid graver dypere i konseptet som faktisk har mer å by på enn man skulle tro.

Micro Miners: 8/10 Svært godt

Cubed Rally Redline

Sjanger: Racing Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: Jared Bailey Kan kjøpes her

Endeløs-sjangeren har fått skikkelig fotfeste på mobilplattformene, og med god grunn. Ettersom de er kjappe, enkle, og ikke krever mer enn et par minutter av tiden din, er den typen spill svært velegnet i de små hverdagspausene der man trenger å kverke litt overflødig tid.

Cubed Rally Redline er et enkelt bilspill som har forstått at spillerens tid er mer verdifullt enn penger. Ved å spille seg opp, eller kjøpe, spillvalutta kan man låse opp biler som går raskere på den femdelte kronglete veien. Dette gjør spillet vanskeligere, men fører også til at man kan bruke kortere tid på å komme seg lenger — et godt kompromiss.

Det hele går ut på å putre langs veien så langt man kan. Her og der må man skifte mellom fem kjørespor, slik at man unngår hindringer som stener, kyr og hoppende jordrotter. På ferden må man også sake inn penger, bensin og poengbrikker. Nøkkelen bak å komme seg lang er å trykke på nødbremsen når filskiftingen blir for hektisk.

Grafikkmessig er det en herlig leken blanding av pikselerte veier og kubete biler. Alt vises fra et isometrisk perspektiv, noe som gir en god oversikt over veien. Cubed Rally Redline er ikke blant månedens mest komplekse titler, men gir et godt lite avbrekk når det trengs.

Cubed Rally Redline: 7/10 Godt

The Walking Dead Episode 4 — Around Every Corner

Sjanger: Eventyr Pris: 35 kr Type: Universal Utvikler: Telltale Games Kan kjøpes via hovedappen

Med sesongavslutningen like rundt hjørnet, er det faktisk ikke så lett å se hvor The Walking Deads dramatiske zombiemareritt tar veien. Lee, Clementine og resten av gjengen ankommer byen Savannah på leting etter trygghet, slektninger og en måte å overleve videre på.

Allerede fra begynnelsen av er det tydelig at overlevelsesgruppen ikke kan slappe av helt enda — noen lusker i skyggene, og det er langt fra tydelig om det er snakk om en venn eller fiende.

Nykommere introduseres, vanskelige valg tas, og hjertet sitter som vanlig i halsen flerfoldige ganger. Telltale har gjennom de tre foregående episodene bygd opp et figurgalleri som vi føler for, og som vi ønsker skal klare brasene til sist. Utvikleren virker dog fast satt på å dolke spillerne i ryggen, og vri kniven til vi ber om nåde, ettersom situasjonene utvikler seg mer og mer mot personlige tragedier.

Som vanlig fungerer spillet godt på iPad, selv om spillmotoren har noen hikkeannfall her og der. Spillet både ser og høres godt ut, og kontrollene fungerer så godt og naturlig på berøringsskjermen at jeg ikke kan se for meg at PC- og konsollutgavene kan gjøre det stort bedre. Episode 4 bare understreker The Walking Dead som Telltales mest interessante prosjekt, og lover godt for utviklingen av den planlagte neste sesongen.

The Walking Dead: Episode 4: 8/10 Svært godt

Punch Quest

Sjanger: Løpespill Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: Rocketcat Games Kan kjøpes her

Løpespillet Punch Quest kom akkurat for sent til å rekke oktoberanbefalingene. Med tydelig inspirasjon mastodonten Jetpack Joyride, slenger spillet deg ut i en lang løpetur gjennom dunkle grotter stappfull av alskens beist og feller. Men der sjangeren som regel kun krever at du hopper eller flyver elegant over hindringene, krever Punch Quest litt mer «hands-on-action» — bokstavelig talt.

Som navnet antyder må du nemlig gå i håndgemeng med skjelett, flaggermus flyvende magikere og en horv andre spillmonsterklisjeer. Du deljer løs på to måter: trykk på venstresiden av skjermen for en uppercut og et påfølgende nedslag, eller hamre på høyresiden for mer horisontale slagkombinasjoner. Nevekampene gir spillet en enkel, men likevel imponerende dybde sjelden sett i sjangeren.

Spillet skiller seg videre positivt ut ved å inkludere veivalg, sjefskamper og utallige skjulte godbiter. Du kan låse opp ferdighetskrefter, kosmetiske hatter og farger, og andre oppgraderinger. Den stilfulle estetikken gjør også sitt for å skille spillet fra røkla.

I det som ender opp med å bli en herlig blanding av det sjangerens beste elementer, greier spillet å være blant månedens virkelige godbiter. Dersom du kun har planer om å gå til innkjøp av ett spill denne måneden bør det være Punch Quest.

Punch Quest: 9/10 Klassisk

Pixld

Sjanger: Hjernetrim Pris: 7 kr Type: Universal Utvikler: Airtight Games Kan kjøpes her

Pixld er et enkelt og greit puzzle-spill fra Airtight Games, studioet bak sommerens Portal-aktige Quantum Conondrum. Studioets mobildebut befinner seg helt i andre enden av spekteret, og kvitter seg med intrikate gåter til fordel for en mer grunnleggende spillopplevelse.

Konseptet er enkelt. Du har en 5 x 5-gruppe med piksler som enten kan være lyse- eller mørkeblå. Du kan snu på pikslene ved å trykke på de, men da kommer alle de omkransende pikslene også til å snues. Målet er å få fire eller flere piksler i en firkantet gruppe til å ha samme farge, slik at de fjernes fra brettet.

I tillegg dukker det i ny og ne opp «power-ups» blant blåpikslene som for eksempel kan gi multiplikatorer eller ekstra tid på klokken. Spillet skilter med fire ulike modi som gir ulike innfallsvinkler til konseptet. Du kan race mot klokken, forsøke å holde deg til et visst antall trykk eller tvinge deg selv til å måtte få rensket minst fire piksler per tur.

Den minimalistiske stilen passer godt til det enkle konseptet — kanskje litt for godt. Pixld blir nemlig dessverre aldri videre innfløkt. Det holder seg til et grunnleggende nivå, og krever aldri mye av spilleren. Idéen blir et par hakk for enkel til å kunne vare i lengden.

Pixld: 6/10 Nokså godt

annonse