Til hovedinnhold

– YouTube klarer ikke å luke ut terrorpropagandaen

Det lastes rett og slett opp for mye video på nettstedet, ifølge Google.

Det er ingen hemmelighet at den Google-eide videotjenesten YouTube er et populært nettsted, og man kan jo noen ganger lure på hvordan YouTube klarer å filtere ut det uvelkomne innholdet med tanke på de enorme mengdene video som hele tiden lastes opp.

Som nyhetsbyrået AP melder viser det seg at nettopp denne oppgaven nå har blitt for stor. Google skal nemlig nylig ha uttalt at YouTube er overbelastet, noe som i disse dager har negative konsekvenser for særlig ett aktuelt fenomen, nemlig spredning av terrorpropaganda.

Kan ikke bli kvitt terrorpropagandaen

Terrorister benytter seg i økende grad av Internett og sosiale medier for å spre budskapet sitt, og dermed foregår nå kampen mot terrortrusselen også på Internett. I den forbindelse deltok Google nylig på et møte hos Europaparlamentet for å snakke om anti-terror-stategier.

Under møtet påpekte Verity Harding, som er leder for Googles politikkavdeling, at det lastes opp rundt 300 timer med video hvert minutt på YouTube. Hun sa at det å se gjennom alle disse videoene før de lastes opp er en tilnærmet umulig oppgave. Dermed vil også terrorrelaterte videoer uunngåelig slippe gjennom.

Som en mulig løsning på problemet har EU foreslått at Google får hjelp til å merke terrorvideoer av unionens medlemsland, ved å benytte spesialiserte og organiserte grupper av mennesker som er spesielt trent til oppgaven.

Lovverk heller ingen mulighet

YouTube har allerede i dag en funksjon som gjør det mulig å rapportére videoer, men i de tilfellene hvor kun enkeltindivider rapporterer videoene ender det visstnok med at kun én tredjedel av videoene blir fjernet. Derfor mener EU altså at det trengs en mer organisert innsats.

En mulighet er å bruke lovverket for å hindre slikt innhold, men som AP peker på har verken de store Internett-selskapene eller EU selv hittil valgt å gå i denne retningen. Ifølge EUs antiterrorsjef Gilles De Kerchove vil det å bruke lovverket mot terrorrelatert innhold være en intet mindre enn «monumental øvelse».

YouTube utvikler seg stadig: Nå har tjenesten omsider kvittet seg med Flash »

annonse