Til hovedinnhold
NyhetKundene flykter fra Nokia

Nokia taper stort i markedet

Tall fra andre kvartal i år viser at Nokia nå må se seg slått av både Android og Apple.

Nokias tall for andre kvartal i år kan ikke ses på som annet enn svært bekymringsverdige. Hvis det noen gang var noen tvil om at Symbian har sett sine beste dager viser tallene for perioden april til juni at dette er et faktum.

Nokia N8, C7 og E7, altså deres nåværende smarttelefoner genererte betraktelig lavere salgstall enn blant annet Apples iPhone i denne perioden. Det ble i denne perioden solgt omlagt 20 millioner iPhones, mens Nokia kun klarte å selge 16,7 millioner av sine smarttelefoner.

I en overgangsfase

Selskapet solgte 88,5 mobiltelefoner i andre kvartal av 2011 som er en betydelig nedgang fra første kvartal hvor det ble solgt 108,5 millioner telefoner. Det her smarttelefonene som står for den største nedgangen som er på hele 31 prosent, mens de rimeligere mobiltelefonen bare hadde en nedgang på 15 prosent.

Nokia er i dag i en overgangsfase hvor de skal satse på Windows Phone 7 framfor Symbian, og de kommer også med Nokia N9 som skal kjøre på operativsystemet MeeGo. Med tap på alle fronter den siste tiden er suksess med Microsofts operativsystem alfa og omega for Nokia de kommende årene. Det forventes at vi får se de første Nokia-telefonene med Windows Phone 7 i slutten av året.

Langt bak Android og Apple

Slik som markedet er i dag står Android med rundt 36 prosent av smarttelefonmarkedet, iPhone med 20 prosent, mens Nokia er et godt stykke unna disse to. Nokia skal ha tapt cirka 2,8 milliarder til tross for sin utbetaling på over 3,3 milliarder kroner fra Apple etter de vant et patentsøksmål i retten tidligere i år.

Aksjene til Nokia gikk faktisk litt opp etter tallene ble presentert, da analytikerne hadde spådd at tapet skulle være enda større. Så nå gjenstår det å se om Nokia klarer å reise seg igjen ved hjelp av Microsoft, eller om Android og Apple drar enda mer i fra.

Les også: Nokia håver inn på Apple

(Kilde: slashgear.com, mobilsiden.dk, guardian.co.uk)

annonse