Til hovedinnhold

Denne kan forandre hverdagen din

Norsk selskap kan printe flere tusen mikroprosessorer for en hundrelapp.

Det norske selskapet Thin Film Electronics har sammen med Parc utviklet en fungerende prototype av det som grovt sett er en mikroprosessor som er printet ut på en utrolig tynn plastfilm, kalt Thinfilm.

Selskapet har siden 2006 kunne printe ut minnebrikker på tynne plastark som det både kan skrives og leses til. Vi snakker faktisk om «printet ut» som printeren du har hjemme. Minnebrikkene er laget av et organisk materiale, ikke silisium slik det normalt blir brukt. Disse har blitt brukt til blant annet spillmaskiner til barn.

Dette minnet er imidlertid helt passivt NV-minne som trenger en ekstern enhet for å bli lest eller skrevet til. Nyvinningen selskapene nå har kommet med sørger for at de også kan printe logikk, noe som vil gjøre minnet aktivt.

For å være mer spesifikt kan de nå printe n- og p-halvledere, og dermed skape transistorer. Med transistorer innabords blir det nå mulig å administrere minnebanken. Det kan det både leses, skrives og adresseres.

Kan identifisere «alt»

Minnet i Thinkfilm er på 20 bit. Det er utrolig lite, men mer enn nok for den jobben disse mikroprosessorene skal gjøre. Den skal holde et identifikasjonsnummer og eventuell tilleggsinformasjon, ikke hele musikkbiblioteket ditt.

Slike brikker, eller plastfilm som det egentlig er, kan printes ut på enorme plastruller. Kostnaden for hver mikroprosessor kan da klemmes ned til bare et par øre.

Logikken vil sørge for at grupper av minnebrikker kan kontaktes samtidig. Kapasiteten til minnebrikkene kan da settes sammen, noe som åpner for utrolig mange kombinasjoner av ID-nummer eller informasjon.

– Det neste steg etter at vi kan få skrevet til dette systemet(noe de nå har klart, red. anm.), vil være å legge til komponenter på materielle som kan lese sensorer og lagre informasjon fra dem i minnet. Når vi når den milepælen vil vi kunne printe disse mikroprosessorene på nesten hva som helst, og i de beste tilfelle kunne rapportere. Dette er «Internet of Things» sier daglig leder hos Thin Film, Davor Sutija, til The Register.

Thin Films veikart forteller hvor de forventer å se teknologien i bruk.

«The Internet of Things» er den hellige gralen for NFC- og RFID-systemer, der hver minste gjenstand kan rapportere tilbake til en datamaskin om hva som helst. Med en slik Thinfilm-prosessor på melkekartongen din, kjøttpålegget eller appelsinen, kan maten selv fortelle kjøleskapet hvor mye du har igjen, og når det går ut på dato.

Riktig implementert ser utviklerne også for seg at for eksempel kjøttpålegget ditt har varsle om det har blitt utsatt for høy temperatur i lang tid, eller andre faktorer som kan ha påvirket kvaliteten.

I industrien kan den samme teknologien brukes til å holde kontroll på både varebeholdning og råvarer, så alle til en hver tid vet hvor hver minste lille resurs befinner seg.

Mulighetene er så godt som uendelige. Alt kan spores til en hver tid, fra nøkkelen du alltid roter bort, biletter til arrangementer og hver eneste postit-lapp – trådløst.

(Kilder: Thinfilm, The Register)

annonse