Til hovedinnhold
NyhetGarmin Fenix3 mot Withings Activité

Hvilken klokke er best?

To av redaksjonens journalister krangler så busta fyker. Hva mener du?

Kristoffer Møllevik

Smartklokker kan være så mangt. De fleste tenker nok på apper og smarte operativsystem i denne sammenhengen, men det er verdt å tenke på at det også finnes et utvalg klokker på markedet som først og fremst er smartere enn de som kom før.

Her i redaksjonen har Ole Henrik Johansen og Finn Jarle Kvalheim funnet hver sin favoritt, og de har forholdsvis sterke meninger om hvorfor hver klokke er den riktige for seg. Det ledet til en litt opphetet duell på kontoret, og du kan lese den i sin helhet under.

På Ole Henriks lag finner vi Fenix 3 fra Garmin, mens Finn Jarle sverger til Activité fra franske Withings. Førstnevnte er en avansert GPS-klokke med et vell av smarte funksjoner, mens sistnevnte på overflaten ser ut som en helt vanlig klokke. Den har ikke engang skjerm, så hvordan kan den klare seg mot mer avanserte alternativ?

Duellen begynner!

— En av tingene jeg liker med Garmin Fenix3 er at den har batteritid på to uker. Dermed slipper jeg omtrent å tenke på det forklarer Ole Henrik.

— Det er nettopp det jeg liker veldig godt med Withings Activité også, bare at jeg kan drøye åtte måneder mellom hver gang den går tom, parerer Finn Jarle.

— Joda, men to uker er heller ikke noe problem. Klokken jeg bruker kan jo tross alt langt mer enn hva din kan, slår Garmin-fantasten fast.

— Det kan den! Men min kan akkurat det jeg trenger. Den teller skritt, den overvåker søvn og eventuell svømming. Den vekker meg også på beste tidspunkt om morgenen. Bruker du alle funksjonene i din?

— Vel, de du nevner er nok de samme jeg bruker mest i hverdagen. Men jeg bruker faktisk en del av de andre funksjonene hyppig. For eksempel da jeg skulle installere en robotgressklipper, og kunne regne ut arealet ved å traske en kjapp tur rundt plenen med klokka på hånden.

— Tøft. Hvordan er batteritiden når den er i bruk? Påvirkes den av at du skrur på de ulike funksjonene, eller holder den to uker uansett? Alle smartklokker jeg har hatt har jeg til slutt glemt i laderen. Withings Acitivité har ikke lader.

— Klart at batteritiden ramler noe om du er aktiv med GPS-en. Men jeg bruker ikke dette mer enn et par ganger i uken, og den tiden jeg trener påvirker ikke det mye. Jeg er litt fan av store klokker. Jeg liker å ha en klokke som kan være med på turer, tåle vann og ikke minst litt juling. Denne har tålt mye, men det gjør kanskje ikke din, spør Johansen eplekjekt.

— Det stemmer for den billige utgaven, Activité Pop. Den har vanlig glass som jeg klarte å knuse. Den dyrere Activité-varianten har safirglass og tåler mer. Men hvor smart er Fenix 3 i praksis? Activité stiller for eksempel om tidssonen selv når mobilen bytter, hvis man reiser langt.

— En av de smarte tingene jeg liker, er at den kan vise på skjermen hvor du er på tur. Som forrige helg, da jeg virret rundt med ungene i skogen på jakt etter bær. Da vet den hvor du skal gå for å finne raskeste vei hjem igjen.

Garmin Fenix 3 er en diger og robust klokke. Det hører til app, og en av dens sterke sider er at denholder i rundt to uker på en lading. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

— Det høres jo superpraktisk ut. Men hva med motivasjon? Jeg er den fødte sofagris og behøver et spark bak for å komme meg ut. Withings-appen gir meg varsler om hvor aktiv jeg er, og hva som skal til for å nå mitt neste mål. Den blir aldri masete, og så langt har det virket veldig godt.

— Den funksjonen har også Fenix 3. Den varsler så fort jeg blir sittende stille for lenge. Jeg trodde faktisk dette bare ville bli en plage, men funksjonen kombinert med en nøyaktig skritteller motiverer faktisk. Og denne har en nøyaktig skritteller, som ikke registrerer flere hundre skritt bare du pusser tennene.

— Jeg har ikke opplevd de store avvikene med Activité heller. Tannpussen gjør jeg vanligvis med motsatt hånd, så den påvirker ikke resultatet. Men! I motivasjon ligger også ting som premiering for utført aktivitet og integrasjon mot et større økosystem. Fra Withings får du for eksempel badevekt, blodtrykksmåler og avansert søvnovervåking. Alt samles i appen.

Klokkene i Activité-serien fra Withings gjør kun noen få ting, men de gjør dem godt. Selve klokken er vanskelig å identifisere som noe mer enn et ordinært armbåndsur. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

— Her kan ikke Fenix skilte med det samme økosystemet, men den er myntet på en litt annen målgruppe, med støtte for blant annet triatlon. Likevel liker jeg at jeg har muligheten til å skreddersy klokken til meg selv. Blir jeg for eksempel lei av hvordan urskiven ser ut er den endret med få klikk på telefonen.

— Akkurat der synes jeg faktisk det er verdi i at urskiven holder seg lik fra gang til gang. Den er enkel og oversiktlig, med bare den informasjonen man trenger. Å se viserens posisjon mellom 0 og 100 prosent er en konstant motivasjon til å dytte den litt lenger avgårde. Det eneste som irriterer litt er at viserne ikke er selvlysende.

— Fenix har jo lys, så ved å trykke på en knapp kan jeg se hva klokken er. Riktignok skjønner den ikke selv når jeg vil se hva klokken er og aktiverer skjermen for meg, men samtidig har den en type skjerm som virker fint i sterk sol, forklarer Ole Henrik.

— Hva er det viktigste du savner med Fenix 3? Med Withings Activité er det for eksempel litt plagsomt at å skru av alarmen ved å tappe på glasset ikke fungerer så godt. Av og til må den bare vibrere seg ferdig.

— Det jeg savner en sjelden gang, er muligheten til å ringe uten å ha med mobilen. Ikke fordi jeg nødvendigvis liker tanken på å gå rundt å snakke med håndleddet mitt, men mest for å være tilgjengelig eller ha muligheten til å varsle dersom det skulle skje noe.

Du kan lese mer om de to klokkene i disse testene:

Hvilken modell ville du hatt, og hvorfor? En av de vi diskuterer i denne artikkelen, eller noe helt annet? Syng ut i forumtråden under.

annonse