Tek.no

Nyhet

Nei, dette er ikke en NAS

Synology tenker nytt, og det kan være skikkelig smart.

Vegar Jansen, Tek.no
6 Juni 2015 16:00

Taipei/Tek.no – Vi så på hva de forskjellige ruterprodusentene gjorde, og syntes ikke det var så veldig bra.

Vi befinner oss på Synologys stand her på årets Computex, og ordene kommer fra selskapets mann Vincent Alliaga. Han drar oss med til et produkt vi raskt drar kjensel på, men ved første øyekast tenker vi at det er noe som slett ikke stemmer her, ettersom vi utvilsomt stirrer på en Synology-merket ruter.

Og vi vet jo at Synology lager NAS-er – ikke andre ting enn det. Dessuten, hva skal vel verden med enda en ruterprodusent?

Det viktige grensesnittet

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I mange andre tilfeller hadde vårt spørsmål vært helt legitimt. Men ettersom vi snakker om Synology – som jo må sies å være en av verdens beste NAS-produsenter – gir egentlig svaret seg selv. Og svaret er at verden kan ha god bruk for en nok en ruterprodusent, så lenge ikke denne bare har tenkt å lage nok en ruter som mannen i gata knapt kan bruke eller forstå.

Så selv om det rent fysisk sett ikke er stort som skiller den utstilte ruteren fra utallige andre rutere vi har sett gjennom tidene, kan det jo være andre kvaliteter som gir Synology RT1900ac livets rett.

Og ikke bare finnes denne kvaliteten, den har sågar et navn: SRM 1.0. Dette betyr første versjon av Synology Router Manager, som da er Synologys egen fastvare, eller operativsystem om du vil, for rutere. Hvis du da er en av de som har brukt en av selskapets NAS-er og operativsystemet DSM (DiskStation Manager), vil du straks forstå hvorfor vi ser dette som et stort pluss.

Vi får ikke noe spesielt stort dypdykk i SRM, men kan rapportere om at det vi fikk se var ganske overbevisende. Grensesnittet minner i stor grad om DSM – altså ikonbasert og med oversiktlige undervalg. I tillegg er poenget at det skal være enkelt å stille inn og bruke ruteren, selv for personer uten de store nettverkskunnskapene.

Synologys operativsystem SRM gjør ruteren enklere å bruke.

Som eksempler på hvordan Synology har gjort dette, fikk vi se bruken av traceroute, som forteller om hvilken rute datatrafikken tar fra ruteren til en gitt datamaskin på Internett. I tillegg til å få resultatet i ren tekstform, var det også lagd en funksjon som fulgte det hele på et verdenskart.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Andre ting var hvordan man med foreldrekontroll kan skru av og på nettilgangen til gitte datamaskiner – enkelt og greit med å markere de aktuelle tidspunktene med muspekeren. Eller hvordan det var mulig å sette opp ruteren til å styrke signalet mot visse datamaskiner ved hjelp av «beamforming» – noe som kun krevde et lite dobbeltklikk.

Hvis Synology også får på plass en like god hjelpefunksjon som finnes for selskapets NAS-er, og dessuten passer på å stadig videreutvikle og vedlikeholde SRM, ser vi for oss at de kan gjøre det ganske så skarpt i dette markedet.

Ukomplisert stil

Selve ruteren er en edruelig boks i sort plast, og poenget er vel at boksen skal ha en stil som kan gli inn i de fleste situasjoner. Den kan sitte flatt på en bordplate eller stilles på høykant med den medfølgende foten. Navnet den har fått er Synology RT1900ac.

Synology RT1900ac er en ruter som ser ut som en ruter. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Rent teknisk sett er det ikke noe spesielt med RT1900ac. Som navnet hinter til støtter den 802.11ac trådløst nettverk og på papiret takler den opp til 1900 Mbit/s totalt. I tillegg har den altså støtte for beamforming, som vil si at ruteren kan forsterke det trådløse signalet ved å «sikte» på mottakeren eller senderen den kommuniserer med.

God programvare må til for å bruke maskinvaren skikkelig.

Videre har den fire LAN-porter, samt minnekortleser pluss USB 3.0-port – de sistnevnte kan eksempelvis benyttes til å gjøre om ruteren til en liten filmsentral. For ja, du vil eksempelvis kunne bruke Video Station eller Photo Station med ruteren.

RT1900ac er forventet å komme i handelen i årets tredje kvartal, som vanligvis betyr tidlig på høsten. Men det er en mulighet for at ruteren i aller første omgang kun slippes i det taiwanske hjemmemarkedet – etter sigende for å få luket ut eventuelle problemer før en verdensomspennende lansering,

– Vi har faktisk hatt disse kjørende i nettverket på kontoret vårt i en fire måneders tid. Men vi vil fremdeles teste dem enda litt for å forsikre oss om at de virkelig er stabile, forteller Alliaga.

Vi blir også opplyst om at prisen på RT1900ac vil bli på linje med tilsvarende fra konkurrentene.

– Det blir som med det meste annet fra Synology: Det er noe du har råd til, men det er ikke direkte billig, avslutter han.

Også ASRock går til ruterne:
Denne Wi-Fi-ruteren kan styre dingsene i hjemmet ditt >>>

Les også
Netgear Nighthawk X6 (R8000): Dette beistet av en ruter gjør nettet ditt lynraskt
Les også
Her er Googles nye ruter
Les også
Dette skal være verdens mest bråkete (!) mobil
Les også
Disse godsakene fra Computex bør du ha fått med deg
Les også
Denne Wi-Fi-ruteren kan styre dingsene i hjemmet ditt
Les også
Qnap TS-451: Dette er vår nye favoritt-NAS
Les også
Synologys nye fembrønner passer fint til hjemmebruk
Les også
Synology DiskStation DS414slim: Søtere NAS er det vanskelig å finne
annonse

Les også