Til hovedinnhold

Vi har sjekket om Ice-kundene får like bra nett som Telia-kundene

Bruker samme mobilnett – men med noen begrensninger.

Finn Jarle Kvalheim

Vi i Tek.no har nettopp gjennomført Norges største test av mobildekning. Da vi begynte å planlegge testen var opprinnelig planen å teste de tre operatørene som har bygget mobilnett i Norge, nemlig Telenor, Telia (tidligere NetCom) og Ice. Som mange kanskje kjenner til har også selskapet Ice.net bygget mobilnett i det siste – men de har bygget et rent 4G-nett.

Så hvorfor er ikke Ice med i dekningstesten? Selskapet selger jo mobilabonnementer, og en rekke mobilkunder rundt om i Norge har da vitterlig et Ice-SIM-kort i telefonen sin?

Årsaken er at Ice-mobilnettet ikke har støtte for VoLTE (Voice over LTE) – altså tale over 4G. Dermed vil telefonen være avhengig av å svitsje over til 3G eller 2G når du skal snakke i telefonen. Siden Ice som sagt kun har 4G i sitt nett vil ikke dette fungere.

– Vi har ikke bestemt oss for når vi lanserer VoLTE. Å sørge for topp talekvalitet i tjenesteleveransen er viktigere enn når vi lanserer. Vi kommer derfor til å bruke god tid i testing og trolig ikke noe lansering før andre siden av jul, forteller administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker.

Kort sagt vil du ikke kunne bruke Ice sitt eget mobilnett på mobiltelefonen din, men er avhengig av en 4G-ruter. Ice bruker også et 4G-frekvensbånd de fleste telefoner ikke støtter, nemlig 450 MHz – og det er det frekvensbåndet som skal gi Ice den store rekkevidden. Lave frekvenser har nemlig lang rekkevidde, men lavere hastighet.

Les vår guide: Derfor er VoLTE så viktig for mobilnettet » (Tek Ekstra)

Riktignok har Ice også tilgang til frekvenser som brukes i mobiltelefoner, som 800 MHz, 900 MHz og 1800 MHz.

– I dag kjøper vi 100 prosent av mobiltrafikken fra Telia. Men vi har nesten to år før tiden innfridd Samferdselsdepartementets krav om 40 prosent befolkningsdekning på 800 MHz-frekvensen, forteller Helgaker – og legger til at 900 MHz-nettet de tok over fra Tele2 dekket 75 prosent av befolkningen.

Men fullt utbytte vil du ikke få av Ice sitt 4G-nett før de har fått på plass VoLTE-støtte, og du får mobiltelefoner med 450 MHz LTE-støtte.

Vårt søsternettsted Digi.no har mer om det tredje mobilnettet »

Ice-mobilkunder er alltid på Telia-nettet

Så lenge du bruker Ice på mobiltelefonen, og ikke i en 4G-ruter, vil du være på mobilnettet til Telia. Og det er slett ingen dårlig ting – vår dekningstest viser nemlig at Telia stort sett har like god dekning som Telenor, og i mange områder av landet til og med bedre dekning.

Men får du egentlig like god dekning som Ice-kunde som om du hadde hatt et Telia-SIM-kort? For å sjekke dette gjorde vi et titalls stikkprøver på utvalgte steder i Norge.

I teorien skal vi få samme ytelse og dekning hos Ice som hos Telia – med unntak av at Ice-abonnementene har en makshastighet på 50 Mbit/s.

Ingen grunn til å styre unna Ice

Da vi gjorde de første målingene fikk vi uventet lave måleresultater, og vi lurte på om det var lagt inn noen begrensninger som gjorde at Ice-kundene ble forskjellsbehandlet fremfor Telia-kundene. Vi tok derfor kontakt med Ice, og det viste seg at Ice-SIM-kortene var lagt inn feil i systemet – slik at ytelsen ikke ble det den skulle vært for vårt testformål.

Ice rettet opp i feilen, og da vi gjorde målingene på nytt oppnådde vi stort sett resultater som ventet. Om alt var som det skulle, burde vi få nedlastingshastigheter opp mot 50 Mbit/s overalt der Telia hadde hastigheter på 50 Mbit/s eller høyere. Stort sett stoppet Ice-målingene på rundt 47-49 Mbit/s der Telia hadde hastigheter på over 50 Mbit/s.

Den eneste forskjellen vi så, var at ping-tiden var dårligere – altså tiden det tar fra vi starter målingen til serveren svarer. Pingtiden lå typisk på rundt det dobbelte av hva vi fikk hos Telia. Telias ping-tider lå gjerne på 15-30 millisekunder, mens telefonene med Ice-SIM-kort finn ping-tider på 30-60 millisekunder.

Vår konklusjon er imidlertid at de fleste antagelig neppe vil merke forskjell på om det sitter et Telia-SIM-kort eller et Ice-SIM-kort i mobilen. Det er med andre ord ingen grunn til å ikke velge Ice, om du finner et abonnement som passer.

Siden det er liten forskjell mellom Telenor- og Telia-nettene, bør du velge et abonnement som gir deg best pris med ditt bruksmønster, uavhengig av operatør. Sjekk vår Billigste mobilabonnement-kalkulator her »

Les resultatene av den store dekningstesten her »

annonse