iOS 10: – Dette er den største iOS-oppdateringen noensinne

Apple har lansert den neste store oppdateringen til iPhone og iPad.

I kveld åpnet Apples store WWDC-konferanse i California, og en av de heteste nyhetene er iOS 10 som skal gjøre iPhone og iPad enda smartere. Som vanlig er noen av nyhetene ferske og spennende, mens noen bærer preg av at Apple tar igjen Android. Blant annet kan en telefon med iOS 10 våkne av seg selv når du løfter den opp.

– Dette er den største iOS-oppdateringen noensinne, fortalte Apples Craig Federighi fra scenen i Cupertino.

Ny låseskjerm

Blant de mange nyhetene er en redesign av låseskjermen. Du kan nå få meldinger og svar rett på låseskjermen — enten det er Apples egne apper eller tredjeparts apper, så som Uber.

3D Touch-funksjonen er også utvidet kraftig, og du kan blant annet bruke funksjonen direkte fra låseskjermen. Du kan for eksempel trykke på høyre side av skjermen for å åpne opp kamera-appen, eller på venstre side for å åpne opp widgets («småprogrammer»). Småprogrammene kan nå gjøre veldig mye mer. Blant annet kan de vise video rett på låseskjermen.

Kontrollsenteret får en egen musikkdel som man sveiper inn og ut av. Det blir også mulig å styre hjemmeautomasjon i dette kontrollsenteret. Mye tyder på at vi kan få se flere slike temaskjermer i bunnen av iPhone-skjermen.

Siri blir tilgjengelig for utviklere

Siri kan brukes av utviklere. Dermed kan du snakke til appen din. Du kan for eksempel be telefonen om å sende en lynmelding via en gitt app, og da vil den åpne appenog sende meldingen du har diktert.

Tastaturet arver intelligens fra Siri. Quick Type gir deg forslag basert på det du skriver. Telefonen skjønner sammenhengen ut fra det du allerede har skrevet, og foreslår ord som hører til.

Nå kan du taste på mange språk løpende, uten å velge språk. Tastaturet skjønner automatisk hva slags språk du jobber med.

Bedre foto-app

Fotoappen fordeler nå bildene dine utover et kart, slik du kanskje har sett på en rekke Android-telefoner.

Nå kategoriserer Photos bildene dine også etter hvilke ansikter som er på dem. Appen skal ellers være i stand til å finne ulike elementer i selve bildene, så som kjæledyr og steder. Dette er også noe vi kjenner fra Googles Android-univers, men for Apples løsning fungerer alt rett på telefonen og ikke i skyen. Dermed slipper man å laste opp bildene og risikere at de kommer på avveie.

Bildeappen lager dessuten automatiske bildesamlinger basert på hendelser. Løsningen kalles Memories, eller minner, og den gir deg både oversikt over hvor bildene er tatt, og hvem som er i bildene som hører til samlingen.

Det er dessuten mulig å vri på redigeringsvalgene ved hjelp av enkle grep før man deler disse bildeminnene. Bytt lengdevalg og type hendelse for å få et helt annet inntrykk av minnet.

Nye funksjoner i kart-appen

Apple Maps har også fått seg mange nye funksjoner. Søker du etter restauranter får du for eksempel opp et skyvebånd nederst på skjermen. Ved å skyve rundt på det kan du velge spesielle typer restauranter, dersom du for eksempel vil ha fisk til frokost.

Trafikkinformasjon har dessuten blitt en del av kartfunksjonen. Som del av Apple CarPlay kan du også få guiding fra appen rett på bilens dashbordskjerm, i stedet for i den store skjermen i midtkonsollen.

Apple Music har også blitt nytt, slik en del rykter hevdet i forkant. Tjenesten har nå 15 millioner abonnenter, og alle disse får en helt ny design fra og med i dag. Hele designen er fornyet fra a til å, og det som ble vist frem var tilsynelatende en langt renere designopplevelse enn vi kjenner fra før.

Apples nyhetsapp, Apple News, har også blitt oppdatert og fått ny design.

Store Emoji-ikoner

Også meldingsappen er blitt ny. Nå kan for eksempel videoer spille av direkte i meldingene. Limer du for eksempel inn en video fra YouTube, vil mottakeren kunne se denne uten å måtte forlate meldingsappen – forutsatt at hun eller han har iOS 10, selvfølgelig.

En funksjon nok mange vil sette pris på, er at emoji-ikonene nå har blitt tre ganger større enn tidligere. Du vil også kunne gjøre om bestemte ord til en emoji automatisk ved å trykke på ordet.

Slik presenterer Apple selv iOS 10.

En litt spesiell ny funksjon er at ringeappen nå kan transkribere talemeldinger. Har du fått mange meldinger på telefonsvareren din slipper du nå å måtte høre gjennom alle, men kan få dem servert som tekstmeldinger i stedet.

iOS 10 er tilgjengelig nå for utviklere, og så vil det komme en offentlig tilgjengelig betaversjon i juli på beta.apple.com. Den endelige versjonen kommer som en gratis oppdatering til høsten for iPhone 5 og nyere, iPad Air og iPad Pro, 4. generasjon iPad, iPad mini 2 og nyere.

Les også om Apples nye OS for Mac:
Apple bytter navn på OS X – her er nyhetene i macOS Sierra »

Les også
I dag kan du fornye iPhonen din
Les også
– Apple Watch 2 kommer 2. halvår
Les også
Vi har prøvd Apple CarPlay
Les også
Apple CarPlay kjører for fullt, Android Auto har motorstopp
Les også
Slik blir Apples første originale TV-serie
Les også
Én uke senere og Apples iOS 10 er allerede allerede jailbreaket
Les også
Vi har prøvd iOS 10 – her er vårt førsteinntrykk
Les også
Her skjuler vi Aksjer-, Tips- og Vær-appene for godt!
Les også
Dette er nyhetene i macOS Sierra
annonse