Til hovedinnhold

Windows 10 blir helt gratis – dette er hva du får

Ny nettleser, varslingssenter og XboxOne-spill er bare noe av det Microsoft gir bort.

Det er allerede flere måneder siden Microsoft viste frem Windows 8-arvtakeren, Windows 10. Siden den gang har selskapet høstet over 800 000 tilbakemeldinger fra testere og sendt dem rett til utviklerne. I kveld viste Microsoft hvordan de har tatt til seg tilbakemeldingene i utviklingen av fremtidens Windows, med nye måter å jobbe på, nye funksjoner, og et oppusset grensesnitt.

Blir gratis

Noe mange har lurt på er om Microsoft vil følge i fotsporene til Apple, og gjøre operativsystemet sitt gratis. Med Windows 10 nærmer de seg veldig. Hele det første året Windows 10 er tilgjengelig vil de nemlig gi det bort som en gratis oppgradering for alle som har enheter med enten Windows 7, Windows 8 eller 8.1 installert fra før. Også mobiltelefoner som kjører Windows 8.1 i dag får glede av tilbudet.

Dette kan sees i sammenheng med at Microsoft fra og med Windows 10 ser på operativsystemet ikke lenger som et operativsystem, men som en tjeneste som vil kjøre på alle type enheter.

Microsoft har ikke bare utviklet nye funksjoner. Windows 10 har også fått et visuelt løft. Ikoner ser langt mer moderne ut, og akkurat som Apple med OS X, har selskapet banket brorparten av dem paddeflate. Rammene rundt utforskervinduene er slanket kraftig, og alle animasjoner er mykere og mer elegante enn noen sinne.

Hvordan gikk det da en Mac-entusiast ble tvunget til å bruke Windows 8 i én måned?
Skiftet han beite, eller ble opplevelsen for voldsom, les om reisen på Tek.no »

Startmenyen

Startskjermen fra Windows 8 er kastet ut til fordel for den gode gamle startmenyen. Den nye startmenyen ligner på den fra Windows 7, men har i tillegg fått et område med levende «fliser» med hurtigvalg for de appene du bruker mest. Om du vil kan du også enkelt blåse opp startmenyen over hele skjermen, slik at alle appene dine vises på en gang og du slipper å bla.

Den nye startmenyen tar med seg det beste fra Windows 7 og Windows 8. Den har krympet, men kan blåses opp over hele skjermen om du ønsker full oversikt.

Varslingssenter

Varslingssenteret.

Til høyre på skjermen, der «Charms»-menyen fantes i Windows 8, har nå et eget varslingssenter tatt over. Herfra kan du gjøre alt fra å stille alarmer, ta Skype-samtaler og se varsler fra Facebook-venner. Hurtiginnstillinger for å endre lysstyrke på skjermen, låse skjermrotasjonen og lignende er også lett tilgjengelig herfra.

Varslingssenteret skal være helt «åpent», så det blir fritt frem for utviklere å ta det i bruk.

Tilpasser seg bruken

Microsoft har fått pepper for å være lite konsekvente i måten skrivebordsbrukere og brukere av berøringsenheter skiltes ad. Med «Contiunuum» tar Microsoft tilbake kontrollen. Om du kobler ut mus og tastatur får du automatisk spørsmål om du vil bytte til en modus bedre tilpasset berøring. Vi fikk demonstrert flere nye «gestures», som alle virket å gjøre det lettere og mer intuitivt å navigere i berøringsmodus. Og til forskjell fra tidligere forblir både startmenyen og oppgavelinjen på skjermen i berøringsmodus.

Det var ventet at Microsoft kun ville lage én utgave av Windows 10. Det viser seg imidlertid at de også har utviklet en skreddersydd utgave for enheter med mindre skjermer på under åtte tommer, for eksempel mobiltelefoner.

Stemmestyring

Cortana flytter inn i Windows 10-oppgavelinjen,.

Windows Phone-brukere flest er nok godt kjent med stemmestyringsassistenten Cortana, Microsofts svar på Apples Siri. Med Windows 10 flytter Cortana også inn på datamaskinen og nettbrettet ditt. Hun legger seg rett ved siden av startmenyen i oppgavelinjen og kan enkelt bes utføre oppgaver som å sette en timer, legge inn en avtale i kalenderen din, fortelle deg hvordan været blir, spille musikk eller søke i filer lokalt på enheten din eller på Internett.

Det er heller tvilsomt om Cortana lærer norsk innen Windows 10 ankommer Norge til høsten, men om du føler for å prate engelsk ser det ut til at hun mestrer diktering til det fulle.

Cortana oppførte seg fint under Microsofts demonstrasjon, men om du ikke vil snakke med henne har du også tilgang til en rekke søkeverktøy rett fra et eget søkefelt, det også pent integrert i oppgavelinjen.

Kaster ut forhatt nettleser

Spartan er den nye nettleseren i Windows 10.

Med Windows 10 satser Microsoft på en helt ny, kjappere og lettere nettleser som kalles «Spartan». Den nye nettleseren vil erstatte Internet Explorer, og har funksjoner du ikke finner i andre nettlesere. I tillegg til Cortana-integrasjon vil du ha støtte for bruk av penn til å ta notater på en nettside og sende notatene til venner. Det å dele innhold skal også bli langt mer sømløst.

Microsoft henter videre inspirasjon fra Safari, og introduserer lesemodus. Lesemodus renser bort overflødige elementer og lar deg fokusere på teksten og bildene på en nettside.

Nettleseren vil se lik ut enten du bruker PC, mobil eller nettbrett.

Windows Phone

Slik ser Windows 10-skjermen ut på Windows Phone.

Windows Phone får seg en velkommen oppgradering med Windows 10. Det nye brukergrensesnittet lar deg svare på meldinger rett fra varslingssenteret, innstillinger-menyen er ryddet skikkelig opp i, og du kan for eksempel be Cortana huske hvor du parkerte bilen din. Nye applikasjoner for bilder, kontakter, kart og musikk står også på trappene. Alle skal integreres med skylagringstjenesten OneDrive og synkronisere med Windows 10 på alle enhetene dine.

Vi har testet lagringstjenester i skyen:
Det er stor forskjell på hvilke funksjoner og hvor mye gratisplass du får »

Kanskje det største for Windows Phone-eiere er at fullversjonen av Office ankommer i lommeformat. Word, Excel, PowerPoint og Outlook er alle såkalte «Universelle» apper, som Microsoft forteller skal fungere og oppføre seg likt på alle Windows 10-enheter.

Xbox-spill på Windows 10

En egen Xbox-app i Windows 10.

PC-spilling skal bli mer sosialt og interaktivt med Windows 10 gjennom en egen Xbox-app som vil finnes på alle datamaskiner og nettbrett. Fra denne får du tilgang til Xbox Live-vennelisten din, meldingene dine, og aktivitetsfeeden din så du kan oppdatere deg på hva vennene dine spiller eller driver med.

Xbox-appen lar deg også ta opp video fra spilløktene dine og dele dem på Internett, akkurat som vi kjenner igjen fra Xbox Ones opptak-app.

Strøm Xbox One-spillene dine fra en Windows 10-enhet.

Med Windows 10 får endelig PC-spillere mulighet til å spille sammen med Xbox One-eiere. Og ikke nok med det: Om du eier en Xbox One-konsoll kan du dessuten se frem til å strømme alle spillene dine over lokalnettverket til en Windows 10-enhet, være seg en datamaskin eller et nettbrett.

Ikke bare skal Xbox One-spill komme til Windows 10, men Windows 10-apper vil ta turen til Xbox One, som Microsoft kan fortelle også vil få det nye operativsystemet, eller tjenesten som de kaller det.

Med Windows 10 lanserer Microsoft en ny versjon av utviklerbiblioteket sitt, DirectX 12. Dette loves å gjøre underverker for spillytelsen. Microsoft demonstrerte dette på scenen ved hjelp av måleprogrammet 3DMark, som rendret en scene ved hjelp av henholdsvis DirectX 11 og DirectX 12-teknologi. Mens belastningen raskt ble for stor med DirectX 11, fortsatt DirectX 12 med fin bildeflyt. Ifølge Microsoft skal DirectX 12 forbedre spillytelsen din med opptil 50 prosent.

Om du spiller fra en bærbar datamaskin kan DirectX 12 dessuten bringe med seg langt bedre batteritid når du spiller fordi energibehovet skal være nær halvert. Vi går ut ifra at Microsoft mener at spillene enten kan gjøres mindre krevende, eller få bedre ytelse. Vi gleder oss uansett til å etterprøve disse voldsomme lovnadene.

Det er fortsatt en stund til Windows 10 kommer:
Disse 5 tipsene gjør Windows 8 lettere å leve med imens »

Snart kan du prøve selv

Microsoft viste en rekke spennende funksjoner i kveld, men de som klør i fingrene etter å teste selv må smøre seg med litt tålmodighet. Neste testutgave av Windows 10 blir nemlig ikke tilgjengelig før i neste uke, og foreløpig vil ikke alle funksjonene Microsoft fortalte om under kveldens presentasjon være tilgjengelig i denne. Selskapet lovet imidlertid at disse ville bli rullet ut fortløpende de nærmeste månedene. Den første utgaven for mobilenheter vil komme i februar.

Microsoft viste fremtidsteknologi i dag:
Project Hololens kan strø «hologrammer» rundt i stuen din »

annonse