iPhone 7 vil ha tilgang til lynrask nedlasting fra mobilnettet
Den første Apple-mobilen som støtter 4G++.
Både Telenor og Telia har bygd ut deler av sitt mobilnett med støtte for LTE Advanced-teknologien «3 x carrier aggregation», gjerne omtalt som «CA3» av ingeniørene. Operatørene har døpt teknologien til 4G++ for å indikere at det er 4G på steroider. Det betyr at mobilnettet sender data til mobiltelefonene med frekvensressurser fra tre ulike frekvensbånd samtidig.
Hittil har ikke de mange iPhone-eiere i Norge kunnet gjøre annet enn å se misunnelig på vennene sine med en Samsung-, HTC- eller Sony-mobil i lomma, der stadig flere nye modeller har fått støtte for teknologien i løpet av det siste året.
Dette endrer seg med iPhone 7.
Når de mest iPhone-kåte kundene har bladd opp med de rundt 10.000 kronene de nye mobilene fra Apple koster, vil de teoretisk sett kunne oppleve hastigheter på opp til 450 Mbit/s, ettersom både Telenor og Telia har fjernet hastighetsbegrensningene i sine nettverk ut året.
Vi har prøvd den nye toppmodellen:
Les hele sniktitten vår av iPhone 7 »
Ikke støtte i hele nettverket
Både dekningssjef Tommy S. Johansen i Telia Norge og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at den nye Iphone 7 vil kunne oppnå teoretisk topphastighet på opptil 450 Mbit/s der selskapene har bygd ut nettet med 4G++.
– Vi har tatt i bruk ressurser fra tre samtidige frekvensbånd på hundrevis av basestasjoner hittil, sier Johansen.
På verdensbasis har Apple en markedsandel på rundt 12 prosent for tiden, selvsagt før salget av Iphone 7 startet. Til sammenlikning har Samsung nær det dobbelte i markedsandel.
I Norge finnes ikke offisielle statistikker på området, men trafikktall viser at Apples mobiler står for over halvparten av bruken. Det antyder en markedsandel i Norge som er drastisk mye høyere enn statistikken for verden for øvrig.
Viktigere for operatør enn kunde
Johansen i Telia er selvsagt glad for at Apple leverer mobiler som støtter den teknologien de bygger ut mobilnettet med, men tror ikke det har den helt store betydningen for kundene direkte.
– Vi benytter egentlig ikke denne teknologien for å gi høyere toppfart til den enkelte, men fordi det øker kapasiteten i områder der det er mange mennesker som bruker nettet samtidig. Høyere nedlastningshastighet betyr at folk belaster nettet i kortere tid og dermed gir mer kapasitet til andre abonnenter. Det er sunt for mobilnettet og betyr at flere får nyte godt av det nettet vi har bygd, sier han.
Det bør legges til at toppfarten på 450 Mbit/s gjelder der det benyttes tre blokker på 20 MHz hver. For Telia og Telenor skjer dette enkelte steder, men mer vanlig er kombinasjoner der de 10 MHz de har i 800 MHz-båndet vil bli kombinert med ressurser fra 1800- og 2600 MHz-båndene. Da vil samlet båndbredde være 50 MHz, noe som tilsvarer opptil rundt 375 Mbit/s nedlastningshastighet. Ikke ille det heller.
Les guiden vår for å skjønne mer:
Derfor støtter mobilen din mange forskjellige frekvenser » (Ekstra)