Tek.no

Nyhet

Strømløs Wi-Fi-løsning kan gi smartklokker lenger liv

Forskere jobber med trådløs kommunikasjon for strømgjerrige dingser.

Skjermdump, Youtube/University of Washington
5 Aug 2014 12:03

For et knapt år siden skrev vi om forskerne som sendte tekst både trådløst og strømløst. Nå jobber noen av de samme forskerne ved Universitetet i Washington med å få til trådløs Wi-Fi-kommunikasjon for sensorer som har svært små batterier, eller ikke har batterier i det hele tatt. Også klokker og annen svært kompakt teknologi kan være aktuelle bruksområder.

Fanger opp eksisterende signaler

Måten dette gjøres på er ved å bruke energien fra signalene som allerede går gjennom lufta. Energien brukes på to måter. Den driver prosessene i selve løsningen, men den er også en viktig del av signalene som sendes ut, ved at det gjøres små endringer i eksisterende Wi-Fi-signaler som sendes ut igjen som dingsens egne signaler.

Teknologien kalles Ambient Backscatter, eller Wi-Fi Backscatter i sin nyere utgave. En kan muligens oversette Backscatter til bakgrunnsstøy.

Les også: Slik lages en Wi-Fi-ruter

Planlegger rekkevidde på 20 meter

Prorotyper laget ved universitetet har opprettholdt kommunikasjon opp til 1 Kbps på avstander inntil to meter. Prototypene som ble vist frem i fjor kunne bare kommunisere på avstander inntil 75 centimeter. Prototypene hadde dessuten kun mulighet for svært enkel kommunikasjon, noe som utelukket vanlig nettverksdeling, slik Wi-Fi Backscatter altså skal være i stand til. Forskerne har allerede planer om å forlenge rekkevidden til 20 meter, patentere teknologien og å bygge et selskap rundt den.

Dagens strømgjerrige Wi-Fi-løsninger bruker betydelig mer strøm enn det er mulig å sanke på denne måten. Dermed kan den nye løsningen føre til at langt flere sensorer og smådingser får trådløs kommunikasjon.

Forskningsresultatene skal presenteres på en konferanse i Chicago senere i august, men rapporten kan allerede leses på Washington-universitetets nettsider (pdf).

Les også: Selskap vil lage bøyelige batterier for ha-på-dingser

Under ser du forskernes egen presentasjon av teknologien:

(Kilde: cellular-news.com)

Les også
Snart kan dingsene dine drives av strøm fra WiFi-signalet alene
Les også
D-Link DIR-510L lader også mobilen din
Les også
Slik får du maks ut av batteriet på Android-mobilen
Les også
Nytt virus kan spre seg trådløst gjennom luften
annonse

Les også