To kjemper har lansert en ny lagringsplate

Sony og Panasonic går sammen – skal lagre en hel terabyte.

Sony og Panasonic går nå sammen om å lage fremtidens optiske platelagring, et format som skal ha en kapasitet som er langt bedre enn dagens Blu-ray-plater. De to kjempeselskapene har nemlig ikke gitt opp lagring i plateform, og det er tilsynelatende ingen døgnflue de to gigantene nå lanserer.

Det nye formatet har fått navnet Archival Disc, og skal etter alle solemerker komme i butikkhyllene i løpet av sommeren 2015, får vi opplyst av Sony i en pressemelding.

Overlegen Blu-ray på kapasitet

Med Archival Disc vil Sony og Panasonic fortsette kampen mot alternativer som skytjenester, portable harddisker og USB-minne. Bedrifter, spesielt de med store servere, har nemlig fortsatt et stort behov for lagring av data på plater. Samtidig er det alt annet enn utenkelig at disse platene vil egne seg til å distribuere filmer med 4K-oppløsning, filmer som tar stor plass.

De første platene som kommer vil ha en kapasitet på 300 GB, og kan kun kunne skrives til én gang. På samme måte som med DVD-R eller BD-R, altså.

De nye platene skal være dobbeltsidige og ha hele tre lag per side. Det vil være 0,225 mikrometer i mellom sporene på platen, og lengden per bit er oppgitt til 79,5 nanometer. Til å lese av platene vil det brukes en laser med en bølgelengde på 405 nanometer, hvilket er den samme som brukes på Blu-ray-formatet i dag.

Her er planene for Archival Disc.Foto: Sony / Panasonic

Vil komme i flere kapasiteter

I førsteomgang er kommer platene altså med en kapaistet på 300 GB, men dette er bare første steget i en serie av tre ulike kapasiteter. Neste steg vil bli en plate som kan lagre 500 GB med data, før det til slutt kommer en plate med en hel terabyte.

Archival Disc skal ifølge selskapene være motstandsdyktig mot både støv og vann, og tåle å bli utsatt for omgivelser med forandring i både temperatur og luftfuktighet. Som navnet spiller på skal plata være godt egnet for langtidslagring av data, og den skal kunne overleve i 50 år uten problemer.

Det er ukjent hva prisene blir på de nye platene, og når 500 GB- og 1 TB-utgaven kommer i butikken.

Viste du at Blu-ray slo HD DVD i kampen om HD-formatet?
Les hele feiden mellom de to teknologiene her (Ekstra) »

(Kilde: Sony)

Les også
Dette er prosjektene Sony måtte sende i graven
Les også
Pioneer har laget en Blu-ray-plate med skyhøy kapasitet
annonse