Nyhet

Snart kan du fjerne deg selv fra Google-søk

Google utvikler ny klagemulighet.

Google og andre tilbydere av søkemotorer grubler på hvordan de skal håndtere europeiske krav om at enkeltpersoner i noen tilfeller skal ha rett til å kreve gammel eller irrelevant informasjon om seg selv fjernet. Avgjørelsen ble tatt på tirsdag, men det kan ta flere år å få dette helt på plass, melder The Wall Street Journal.

Les mer om domsavsigelsen her

Verktøy til fjerning av lenker

Imidlertid arbeides det for tiden på spreng for å få til en snarlig løsning. Ifølge The New York Times vil Google allerede i slutten av måneden lansere en mulighet for å sende forespørsler om fjerning av uønskede lenker. Detaljene rundt denne mekanismen er ikke klare ennå.

– Dette er en svært komplisert logisk utfordring. Vi vil gi brukerne beskjed så snart vi har tenkt nøyaktig gjennom hvordan dette skal fungere, noe som kan ta flere uker, sier Google i en pressemelding.

Microsoft har ikke kommentert dommen ennå.

Fortsatt en lang vei å gå

I Norge må søkemotorene forholde seg til personvernloven. I et intervju med Digi.no mener advokat Ingvild Næss at den praktiske konsekvensen er nesten uoverstigelig for søkemotorene.

– De har ansvar for at de til enhver tid behandler opplysninger riktig og ikke sitter på opplysninger i større grad enn de har grunnlag for, sier Næss til Digi.no.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om hvor grensene skal gå mellom retten til privatliv og ytringsfriheten. Dette vil antagelig føre til en bølge av rettssaker i flere land for å fastslå grenseoppgangen mellom disse viktige hensynene. For Google handler det om å få et håndterlig regelverk og en tjeneste som fortsatt leverer det kundene etterspør, for saksøkerne handler det om retten til å bli glemt. Det er ventet at spanske domstoler blir de første til å fortolke den ferske dommen i EU-domstolen.

(Kilder: digi.no, bits.blogs.nytimes.com, wsj.com)

Les også
Snart kan du søke anonymt på nettet med Apples nettleser
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Datalagringsdirektivet skrotes i Norge
annonse