Nyhet

Her kan du «kjøpe» bedrifter på direkten

Norsk folkefinansiering – med en spesiell vri.

I dag åpner Technoport 2014 sine dører for årets konferanse innen IT-innovasjon i Trondheim. Her finner du tradisjonelle konferanse-elementer fra kjente selskaper, men i år har arrangøren også tenkt å prøve seg på noe helt nytt. De skal nemlig utføre et eksperiment der du som publikum kan åpne lommeboken din og finansiere bedriften som står på scenen.

Med andre ord skal de prøve seg på et folkefinansieringsprosjekt i sanntid mens konferansen pågår, noe som er den første i slitt slag på norsk jord, skal vi tro pressemeldingen fra Technoport.

– Vi har samlet en knippe spennende bedrifter som skal forsøke å selge aksjer i selskapet sitt til publikum som er helt vanlige mennesker som meg og deg, forklarer Gøril Forbord, daglig leder i Technoport.

Beveger seg på ukjent mark

Du kan altså på samme måte som via for eksempel nettstedet Kickstarter, finansiere et prosjekt du har tro på, og det hele skal foregå på direkten. Ergo vil de håpefulle bedriftene vise frem og fronte sine idéer eller prosjekter på konferansescenen, altså du kan kjøpe deg inn i de konseptene du er mest interessert i.

I motsetning til Kickstarter-kampanjer får du altså ikke bare et eksemplar av produktet som skal lages; men eierskap i hele selskapet bak. Dette skal aldri ha vært prøvd ut i Norge, og Technoport velger derfor å kalle dette for et eksperiment, hvor utfallet av er helt åpent.

– Vi aner ikke, men vi prøver. I beste fall finansierer vi en lovende oppstartsbedrift. I verste fall har vi det moro og lærer en hel del, forklarer Forbord.

Vil engasjere deltakerne

Dette er ikke det eneste konseptet som blir prøvd ut på årets konferanse. Technoport har også tenkt å la selskapet gå på scenen for å presentere en utfordring i forbindelse med et prosjekt, der deltakerne i salen skal være delaktig i å løse det hele.

Blant annet vil Ericsson presentere et fremtidig 5G-nett der tanken er at mobiltelefoner skal kunne snakke direkte med hverandre uten å måtte gå via en egen sentral.

– Vi har tatt mål av oss å skape innovasjon og bare snakke om det, og da må vi droppe selskapspratet og komme i gang med arbeidet, avslutter Forbord.

Konferansen starter i dag og varer til og med onsdag. Av tradisjonelle foredrag vil blant annet Jonas Kjellberg fra Skype, og David Rowan fra Wired UK være blant konferansierene.

Ikke alle er like fornøyde med IKT-satsingen i norske skoler:
– VI må få bedre IKT-opplæring skriver lektor Oddvar A. Kjelseth »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Nå får du Office på iPad
Les også
Her er de 10 heteste bærbare PC-ene akkurat nå
Les også
Disse Macene får nye OS X Mavericks
annonse