Til hovedinnhold

Norske gründere kan ha skutt gullfuglen

Får millioner for å utvikle unik programvare.

Outracks Technologies er et navn du kan merke deg først som sist. Selskapet har nå, tre år etter at de ble etablert, skaffet seg 20 millioner kroner fra Northzone og Alliance Venture. Northzone og Alliance Venture er kanskje bedre kjent som investorer i blant annet Spotify.

– Det er en voldsom vekst i alt som har med mobil å gjøre, og et stadig voksende marked for innhold for alle de milliardene med skjermer vi ser på hver dag. Dette er en stor mulighet for utviklere, og med vår teknologi løser vi mange av dagens problemer, uttaler Anders Lassen, CEO i Outracks Technologies.

Lassen er sammen med Morten Fornes de to gründerne i selskapet som nå teller 15 ansatte. Begge de to gründerne har NTNU-utdanning, men de legger vekt på at formell utdanning ikke er noe krav for å jobbe hos dem. Relevant erfaring og ikke minst et brennende engasjement for teknologi er mye viktigere.

Appene virker på tvers av plattformene, enten det er Android eller iOS. Her representert med Zpindler.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spytter ut ferdige applikasjoner på tvers av plattformer

Grunnen til interessen rundt Outracks Technologies er programvaren de er i ferd med å utvikle: Realtime Studio. Dette er et utviklingsverktøy som gjør at utviklere er i stand til å lage ulike apper for alle de forskjellige mobile plattformene, operativsystemene og webben, i én operasjon.

Dette vil være en revolusjon for bransjen, som i dag er preget av at man må utvikle én og én applikasjon. Med Realtime Studio vil du kunne kompilere ut de ulike versjonene direkte fra programvaren. Blant fordelene med en slik vei er at appene ser like ut, enten det er snakk om Android eller iOS, og de kan komme samtidig og ikke minst utvikles av det samme studioet.

– Vi har en bakgrunn fra spillbransjen, så dette minner på mange måter om samme verktøyene vi finner der. Du kan gjerne si at det er spillteknologi inn i app-verdenen, forteller Lassen.

Lyse og trivelige lokaler, med et heller ungt utviklingsmiljø.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Laget sitt eget programmeringsspråk

Programvaren er basert på programmeringsspråket Uno, et hybridspråk som benytter seg av både grafikkprosessoren og systemprosessoren. Dette språket måtte de utvikle selv, men gevinsten hentes ut i form av at de ikke er bundet inn i andre rammeverk.

Realtime Studio har tusenvis av brukere allerede, selv om det enn så lenge foregår i en lukket beta. Til høsten er det planlagt en åpen beta. På sikt kommer både en gratisversjon samt en betalingstjeneste.

– Den offisielle versjonen støtter nå Android, iOS, HTML5 og WebGL, men vi har uoffisielle versjoner som også støtter Blackberry og Firefox OS. På sikt skal vi også få på plass støtte for Windows Phone, avslutter Lassen.

Les også: Nordmann selger leiligheten og satser alt på app »

(Kilder: Northzone og pressemelding)

annonse