Nå kan du 3D-skrive din egen automatiske drinkmikser
Koster bare litt over tusenlappen.
Det er som kjent nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan realisere ved hjelp av de stadig billigere 3D-skriverne, og teknologien har nå gjort sitt inntog i de fleste kategorier av dupeditter.
Det er nok likevel noen områder hvor 3D-skriverne hittil ikke er blitt nyttiggjort, hvorav automatiserte bartendere antakelig er ett. Nå som sommeren er i anmarsj passer det kanskje at dette ble rettet på, og nå melder Engadget at en kreativ sjel har påtatt seg oppgaven.
Bygd rundt knøttemaskinen Arduino
En fyr ved navn Yu Jiang Tham har nemlig bygd det som trolig er den første drinkmikseren fremstilt ved hjelp av en 3D-skriver. Robot-mikseren bærer det lettere humoristiske navnet Bar Mixvah.
Selve hjertet i apparatet er en mikrokontroller av typen Arduino, som tilfeldigvis også ble brukt i en annen alkohol-relatert innretning i fjor, til å kontrollere fem såkalte peristaltiske pumper. Dette er små pumper som er bygd for nøyaktig dosering av væsker.
Selve den fysiske strukturen er altså primært konstruert av 3D-skrevne deler. Disse delene tok det ifølge Tham rundt 18 timer å skrive ut, men selve byggingen vil nok også ta en liten stund, da prosessen er til dels komplisert.
Brukervennlig
Når det gjelder programvare har oppfinneren utviklet et svært brukervennlig grensesnitt med menyer av drinker og størrelser du kan velge mellom. Grensesnittet er Internett-basert, slik at man kan «bestille» drinkene fra flere ulike tilkoblede enheter, som PC-er, nettbrett og mobiltelefoner.
Tham påstår at delene til den automatiske drinkmikseren til sammen koster rundt 180 dollar, altså bare litt over 1000 kroner. Om du ikke allerede eier en 3D-skriver, blir jo regningen imidlertid en del høyere.
En komplett liste over alle de nødvendige delene og grundige instrukser for hvordan du bygger apparatet kan du finne på Yu Jiang Thams hjemmeside, og en demonstrasjonsvideo kan du se under.
3D-skrivere brukes også til vesentlig mer nyttige ting: Forskere 3D-skrev et fungerende, kunstig organ »