Tek.no

Nyhet

Tjener rått på ringetoner

Marius Røstad
22 Aug 2007 08:22

Selv om ringetoner ikke nødvendigvis er det hotteste på det norske markedet om dagen, er det liten tvil om at andre steder er mulig for artister å tjene gode penger på dette. Musiker Rick Carnes tjener nemlig godt på disse relativt korte og dårlige lydsnuttene.
I USA får nemlig produsentene i musikkbransjen hele 10 prosent av selve salgsprisen. Når ringetonene koster opptil tre dollar (18 kroner), mens hele sanger kjøpt på nettet ligger på en tredjedel av denne pris, sier det seg selv at artistene gleder seg over ringetonemarkedet.

Les også:
- Leoparder lokkes av ringetoner
- Ringetoneutstilling i Oslo
- Velg riktig ringetone
Endringer på vei?
Nå ser det imidlertid ut til å bli endringer på praksisen der borte. Beklageligvis gjelder det ikke forskjellen i pris på ringetone mot full sang. Det er bare snakk om at de store musikkselskapene vil kutte andelen til produsent og artist.
De store musikkgigantene hevder de krever for mye og vil i stedet ha en flat rate på 9,1 cent (0,53 kroner) per sang. Ikke overraskende møter dette stor motbør blant interesseorganisasjonene til artistene. Mye på grunn av at låtskriverne og produsentene har få rettigheter til å bestemme selv hva de skal tjene på musikken sin.
Uansett hva konklusjonen blir gir det ikke noen løsning på forbrukernes problem. De ser jo ikke noe logikk i at et lite bruddstykke av en sang som er på mobilen skal koste tregangen av det hele sangen koster via for eksempel iTunes.

annonse

Les også