Tek.no

Nyhet

God og gratis anti-virus

Ole Morten Knudsen
6 Sept 2007 11:30

Det finnes en rekke gode anti-virusprogrammer på markedet.
Hvilket du selv skal velge kan av og til være vanskelig å bedømme.
Men til forskjell fra andre produkter er det beste her ofte gratis.
Les også:
De blodigste virusdreperne.
En av ti nettsider er infisert.
Tester av 20 sikkerhetspakker.
Stor test
Det er forbrukermagasinet Computer Which? som har gjennomført en undersøkelse av sikkerhetsprogrammer.
Ifølge deres konklusjon fungerer de gratis produktene minst like bra som de du betaler for.
De store produktene Norton og Mcafee gir deg god sikkerhet og passer på dine maskiner. De koster da også mellom 600 og 700 kroner for disse programmene. I tillegg må du fornye lisensen hvert år. Hvorfor ikke da satse gratis?

Fire kategorier

Which? delte sin test inn i fire sikkerhetskategorier for å finne gode produkter for hver av disse. Kategoriene var som følger: anti-virus og anti-spyware, produkter her skal beskytte mot skadelig software som kommer via eksterne kilder og spelielt fra nett. Firewall, programmer som skal beskytte mot uønskede fremmede elementer som vil ta seg inn i din maskin via Internett.

Til slutt testet de anti-spam produkter som skulle filtrere bort søppel fra inboxen din.

Veldig god anti-virus

Resultatet av undersøkelsen viser at programmene Avira, Avg, Avast! og Checkpoint er fullt funksjonable selv om de er helt gratis. De fikk alle en score på over 90 prosent i testen.

Også programmene Microsoft Defender og Spybot, som begge tar seg av uønskede elementer du får fra nett, kom godt ut av undersøkelsen.

Ikke så bra anti-spam

Det eneste området hvor det kan være noe mangler er ved anti-spam produkter. Her ble applikasjonen 0spam.com testet og den fikk en score på 56 prosent, altså midt på treet.

På den gode siden har dette programmet nettopp fått en norsk oppdatering slik at den også filtrerer bort norske spam mail.

Litt hjemmearbeid

Et problem ved å ta i bruk gratisprogrammer er at du må regne med litt arbeid på egenhånd. Noen programmer må du oppgradere manuelt ved å følge med på deres nettside. Du kan heller ikke regne med mye kundesupport hvis du benytter deg av gratisprogram.

I tillegg er det ofte nødvendig å bruke forskjellige programmer til forskjellige oppgaver. Noen stor pakkeløsning kan du ikke regne med å få gratis.

Men om du takler disse relativt små utfordringene, så er det bare å sette i gang og spare penger. Programmene holder din maskin like sikker som de produktene du vil måtte betale for.

Åtte produkter

De beste produktene som var med i testen var: Avira (anti-virus, anti-spyware), AVG (anti-virus), Avast! (anti-virus), Checkpint ZoneAlarm (firewall), Windows Vista (firewall), Microsoft Defender (anti-spyware), Spybot Search and Destroy (anti-spyware), 0spam.com (anti-spam).
Nedenfor er resultatet fra Which? sin test:

Anti-virus
Avira - 92 prosent
AVG - 91 prosent
Avast! - 91 prosent

Firewall
Checkpoint ZoneAlarm - 94 prosent
Microsoft Vista - 64 prosent

Anti-spyware
Microsoft Defender - 80 prosent
Spybot Search and Destroy - 74 prosent
AVG - 60 prosent

Anti-spam
0Spam.com - 56 prosent

annonse

Les også