Tek.no

Nyhet

Sære spørsmål på jobbintervju

Ole Morten Knudsen
18 Sept 2007 14:00

Den siste tiden har Aftenposten brakt på banen at flere arbeidsgivere baserer ansettelser på astrologi.
Om det gir de beste ansatte skal forbli usagt, men IT-bransjen er heller ikke enkel å ha med å gjøre under et jobbintervju.
Les også:
Vil ha internasjonalt personvern.
Beste 42-tommer noensinne!
I dag får mange raskere bredbånd.

Harde krav

Det er bloggen med det noe lange navnet Make Money Online with Tihomir Nakov som har lagt ut en liste over hva slags spørsmål Google stiller sine potensielle arbeidstakere. Her er det ikke lite man skal ha greie på skal vi tro hans liste.
Noen av spørsmålene er nyttige for en IT-ansatt å kunne svare på, andre grenser opp til det banale.

Golfballer i buss

For eksempel vil Google gjerne ha svar på hvor mange golfballer som for plass i en buss, eller hvor mye du ville tatt betalt for å vaske alle vinduene i Seattle. Et annet litt mer relatert spørsmål som kan komme opp på intervjuet er hvordan du ville forklart konseptet database i tre setninger ovenfor din åtte år gamle nevø.
Ved hjelp av disse spørsmålene ønsker Google å finne de best egnede kandidatene for jobben. De ønsker både å se kunnskap og kreativitet. Men om du virkelig vet hvor mange golfballe som får plass i en buss, så tviler vi på om det nødvendigvis er et pluss. Det kan nok heller tyde på store fritidsproblemer enn kompetanse til å kunne jobbe for et IT-selskap som Google.

Ryddighet, organisering og logikk

Andre finurlige spørsmål som kandidatene må svette over er:
Hvor mange ganger i løpet av en dag krysser viserne på en klokke hverandre?
Du må komme deg fra punkt A til B. Du vet ikke hvordan, hva gjør du?
Se for deg at du har et skap fullt av skjorter. Det er veldig vanskelig å finne en skjorte, så hva kan du gjøre for enklere å finne frem i skjortene?
Hvor mange pianostemmere finnes det i verden?

Viten om utroskap

Du skal ikke bare være kreativ, men helst også vite litt om utroskap når din mulige arbeidsgiver gir deg denne oppgaven:
Hver eneste man i en landsby med 100 gifte par har vært utro mot sin kone. Hver kone i landsbyen vet med det samme når en mann, bortsett fra hennes egen er utro, men vet ikke når hennes egen er det. Landsbyen har en lov mot flerkoneri. En kone som kan beviseat hennes mann har vært utro må drepe han samme dag. Ingen av kvinnene i landsbyen vil motsette seg denne loven. En dag kommer dronningen på besøk i landsbyen og erklærer at minst en mann har vært utro. Hva skjer?

Matematiske problemer

Noen av oppgavene er veldig matematiske og her må du kanskje enten ha et kjapt hode eller komme opp med et like komplisert svar om du skal heve din lønn hos Google. Selv ville jeg trengt noen timers tenketid på oppgaver av denne typen:
Hvis sannsynligheten for å observere en bil i 30 minutter på en motorvei er 0.95, hva er da sannsynligheten for å observere en bil i 10 minutter?

I et land hvor folk bare vil ha gutter, hver familie fortsetter å lage barn intill de får en gutt. Hvis de får en jente lager de et nytt barn. Hvis de får en gutt stopper de. Hva er proposjonen av jenter i dette landet?
Hvis du ser på en klokke som står på 03:15 hva er vinkelen mellom time og minuttviser? (Svaret er ikke null).

Redd deg selv

Om du klarer å besvare disse spørsmålene kjapt og enkelt er det kanskje på tide å sende inn en CV til Google, men det spørs likevel om du klarer alle spørsmålene.
Du trenger neppe avansert matematikk, men heller en god logisk hjerne for å besvare denne oppgaven:
Du blir krympet til størrelsen på en krone. Massen din blir redusert proporsjonelt slik at du beholder din originale tetthet. Du blir så kastet ned i en tom glassblender. Bladene vil begynne å snurre om 60 sekunder. Hva gjør du?

Ikke bare Google

Google er tydeligvis kreative når de søker nye medarbeidere, men også Microsoft er kjent for å ha merkverdige spørsmål under sine intervjuer. Det har sågar blitt gitt ut en egen bok om dette kalt "How would you move Mount Fiji?"
Her har folk opplevd å ha fått denne typen spørsmål:
Du møter The Dark Lord i en gate. Hva gjør du?
Hvorfor er kumlokk runde?
Hvor mye veier en Boing 747?
Design et baderom på en kvadratmeter.
Hvordan vil du gå frem for å flytte Mount Fuji?
Ta snarveienOm du makter å finne svaret på disse spørsmålene, så er IT-bransjen muligens stedet for deg. Men det er ofte greit å ha litt kunnskap om programutvikling og datateknologi også.
For deg som vil ta snarveien gjennom jobbintervjuet uten å tenke for mye har vi likevel svaret klart:
"Søker det opp på Google!"

annonse

Les også