Til hovedinnhold

Her er Googles nettbrett med «supersyn»

Viste frem prototypen på Computex-messen.

Google/YouTube

I slutten av mai kunne vårt søsternettsted Mobilen.no rapportere at Google var i ferd med å utvikle et nytt og unikt nettbrett som tok i bruk den såkalte Project Tango-teknologien.

Dette er en teknologi som innebærer å bruke avanserte sensorer og kameraer til å registrere avstander og bevegelser, noe som skal gjøre det mulig å blant annet generere 3D-modeller av omgivelsene og potensielt revolusjonere mobil navigasjon og «utvidet virkelighet»-fenomenet.

Opplysningene kom da fra anonyme kilder som hadde kjennskap til saken, men som nettstedet Engadget melder har Google på Computex-messen nå vist frem et fysisk eksemplar av nettbrettet og delt mer informasjon om produktet.

Får Tegra K1

Project Tango-nettbrettet, som altså lanseres som utviklerversjon i første omgang, har en skjerm med full HD-oppløsning på 1080p. Operativsystemet som kjøres er ikke helt overraskende Android 4.4 KitKat.

Foto: Google/YouTube

Når det gjelder selve maskinvaren er nettbrettet utstyrt med den splitter nye Tegra K1-prosessoren fra Nvidia, som hittil kun er blitt benyttet i det kinesiske selskapet Xiaomi sitt nettbrett MiPad. Denne har en frekvens på 2,2 GHz og en grafikkprosessor med hele 192 kjerner.

Utover dette rommer produktet også 4 GB minne og 128 GB med lagringsplass. Nettbrettet har to kameraer og én dybdesensor på baksiden, hvorav det ene kameraet skal skilte med ekstra høy lysfølsomhet, mens det andre har et fiskeøyeobjektiv med en synsvinkel på 170 grader.

Tanken bak teknologien er å sette mobile duppeditter i stand til å «forstå» omgivelsene på omtrent samme måte som mennesker, noe som kan gi produktene mange ulike bruksområder.

Kan brukes til spill

Ett kan være å bruke nettbrettet som en guide for å finne frem til bestemte produkter i en butikk. Et annet kan være å plassere virtuelle versjoner av møbler i stuen for å se om de passer, og innen eiendomsmegling kan teknologien for eksempel brukes til å gi potensielle kjøpere realistiske, virtuelle visninger av eiendommen.

Google-representanten som Engadget snakket med viste dessuten frem et spennende eksempel på hvordan Project Tango-nettbrettet kan brukes i spill. I demonstrasjonen brukte representanten nettbrettet som et slags «vindu» inn i spillverdenen og gikk rundt i det virtuelle området ved å bevege seg fysisk i rommet.

Utviklerversjonen av Project Tango-nettbrettet skal visstnok legges ut for forhåndbestilling i slutten av denne måneden til en pris på litt over 1000 dollar, altså rundt 6000 kroner. Det er uvisst når selskapet eventuelt skal slippe en forbrukerversjon.

Mer informasjon om Project Tango-teknologien kan du lese hos Google, og sjekk også ut videoen under.

Google har alltid mye på gang: Googles selvbygger-telefon blir grisebillig »

annonse