Til hovedinnhold

NSA åpnet PC-pakker for å installere bakdører

Nye, frekke overvåkningsmetoder avslørt.

Pavel Ignatov/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

Antallet metoder som det amerikanske etterretningsbyrået NSA har benyttet for å skaffe seg oversikt over digital informasjon er allerede tallrike, men ennå utvides mangfoldet.

Nå videreformidler nettstedet The Verge nye opplysninger innhentet av den tyske avisen Der Spiegel, som antyder enda flere frimodige teknikker fra det beryktede byrået.

Plukket opp PC-forsendelser

Informasjon som avisen sitter på indikerer nemlig at NSA i hemmelighet har samarbeidet med de to andre amerikanske byråene CIA og FBI om å fange opp forsendelser med PC-er og PC-utstyr.

Forsendelsene skal ha blitt omdirigert til hemmelige «verksteder», hvor NSAs egen «hacker»-enhet TAO (Tailored Access Operations) installerte både ondsinnet programvare og maskinvare som ga byrået fjerntilgang til PC-ene.

Én av teknologiene NSA skal ha benyttet er en enhet med kodenavn «Cottonmouth», et slags USB-implantat som NSA visstnok har benyttet helt siden 2009.

Har katalog med bakdører

Ifølge Der Spiegel disponerer NSA en hel «katalog» med bakdører inn i program- og maskinvaren til en rekke kjente produsenter som Samsung, Dell, Cisco, Western Digital og Seagate.

Det er uvisst både hvor stort omfanget av denne overvåkningsmetoden er og hvem som har vært målet. Det er heller ikke kjent hvordan de nevnte selskapene stiller seg til opplysningene.

Ett av dem, Cisco, uttalte imidlertid at de er «dypt bekymret» for alt som måtte påvirke integriteten til selskapets produkter, og at de heller ikke samarbeider med noen myndigheter om å gjøre produktene sårbare for utnyttelse.

NSA har også skaffet seg bakdører på andre måter: Byrået betalte sikkerhetsselskap for krypteringsbakdør »

(Kilder: The Verge, Der Spiegel)

annonse