Til hovedinnhold

Skal forske på perfekt mobildekning

Telenor samarbeider med Intel og dansk universitet.

Telenor støter ofte på hindre ved utplassering av basestasjoner i kommunene.

Det danske Høyteknologifondet har bevilget 55 millioner danske kroner til et forskningsprosjekt ved Aalborg universitet som skal forske på hvordan man tetter dekningshull på mobilt bredbånd.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Aalborg universitet, Intel Danmark, britiske Anite og Telenor. Med i prosjektet er blant annet professor Gert Frølund Pedersen, som for Mobilens lesere er kjent for å ha avslørt at antennekvaliteten på smarttelefoner er langt dårligere enn på de billige modellene.

Frølund Pedersen sier til danske Ingeniøren at det fireårige prosjektet Virtuoso skal gi bedre og raskere mobilt bredbånd. Ikke bare i forhold til 4G, men også LTE advanced og den foreløpig ikke definerte 5G-standarden.

Det skal bygges modeller til simulering av hvordan nettverkene vil oppføre seg før de faktiske nettverkene bygges. Dermed vil man kunne ta med seg verdifull kunnskap inn i en utbyggingsprosess.

Håper på bedre forståelse

– Vi håper prosjektet vil gi oss muligheten til å forstå kundens opplevelse bedre enn vi gjør i dag, sier nettverksdirektør Richard Stigaard i Telenor Danmark til Mobilen.no.

Telenors rolle i prosjektet vil være å levere mobilnett til testene, og kompetanse på hvordan mobilnett bygges. Intel skal levere utstyret som kobler mobiltelefonene sammen med nettet, mens Anite leverer trådløse tester og teknologier.

Teleekspertene ved Aalborg universitet skal bidra med ekspertise innen utvikling av testmodeller så virkelige forhold kan emuleres på laboratorienivå.

– Det er veldig hyggelig at prosjektet er blitt tildelt penger. Nå begynner den virkelige jobben med prosjektering og å få etablert modeller som gir et så godt bilde av virkeligheten som mulig, sier Stigaard til Mobilen.no.

Telenor stiller både med personale fra Telenor Danmark og fra Telenorgruppens forskningsavdeling. Erfaringene fra forskningsprosjektet vil kunne komme selskapet til nytte i alle land de opererer i, mener Stigaard.

Les mer: Slik klager du på dårlig dekning

annonse