AMD: Moores lov går mot slutten
Prosessorgiganten hevder vi nå ser begynnelsen på slutten.
Moores lov har stått som en klippe i IT-industrien, men nå hevder AMD at loven snart vil ha gått ut på dato. Grunnen skal ligge i den sene overgangen fra 28 til 20 nm-produksjonsteknologi, og at Moores lov er mer nyansert enn det folk flest tror.
Moores lov er allerede på overtid
Moores lov er strengt tatt ingen lov, men har fått et kallenavn som har fått stått i en årrekke. Det hele begynte i 1965, da Gordon Moore skrev en artikkel til magasinet Electronics. Moore er en av Intels grunnleggere, og spådde i artikkelen at tettheten av transistorer i integrerte kretser ville doble seg hvert år.
I 1970 endret han denne påstanden til å bli omtrentlig hvert andre år, og det er denne doblingen vi tenker på som Moores lov.
Moore selv trodde at denne utviklingen ville holde i minst ti år, men dette har altså blitt til over 40 år. Grunnen til at loven har blitt stående i så mange år har også sammenheng med at halvlederprodusentene i stor grad har forsøkt å følge loven, slik at de ikke skulle falle bak rent utviklingsmessig i forhold til konkurrentene.
Det glemte aspektet
I et intervju på nettstedet The Inquirer, utdyper John Gustafson, Chief Graphics Product Architect hos AMD, om hvorfor vi nå ser begynnelsen på slutten.
Gustafson mener at Moores lov er mer nyansert enn det folk flest tror. Ifølge han gikk Moores utsagn på en dobling av transistorer som var økonomisk forsvarlig å produsere, altså ikke bare en ren dobling uten forhold.
– For AMD er det viktig å få mest for pengene. Bruker vi for få transistorer blir prisen på brikken for høy i forhold til transistorantallet. Putter du inn for mange transistorer i brikken blir kostnaden for alle transistorene for høy.
Det Gustafson, og AMD, er ute etter, er den teknologien som gir mest for pengene. AMD bruker selv 28 nm i dag, men skulle gjerne ha vært på 20 nm. Moores lov tilsier at vi nå må over på 20 nm for å få opp antallet transistorer, dette mener likevel AMD at ikke er økonomisk forsvarlig slik situasjonen er i dag, og at de derfor vil holde på 28 nm en stund til.
AMD har de siste årene falt betraktelig:
Her er AMD-sjefens planer for å komme tilbake »
(Kilde: The Inquirer)