Til hovedinnhold

IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler

Vil bli 500 ganger kjappere enn dagens raskeste datamaskin.

Hva trenger man for å løse gåtene om universets tilblivelse for 13 milliarder år siden? Datakraft. Masse datakraft. Et storstilt prosjekt er under oppseiling, hvor en kommende superdatamaskin fra IBM skal takle enorme mengder med informasjon fra et gedigent teleskopsystem.

Det er romforskningsprosjektet Square Kilometre Array (SKA) som trenger den massive regnekraften, når forskerne blant annet skal observere hvordan de første galaksene og stjernene ble formet etter Big Bang. Radioteleskopprosjektet har en prislapp på 11,3 milliarder kroner, og skal være i full drift fra og med 2024.

IBMs supermaskin får ansvaret for å håndtere de latterlig store mengdene med data som vil dukke opp, og skal følgelig bli opptil 500 ganger så kraftig som dagens kraftigste superdatamaskin, Titan.

Tusenvis av paraboler

Slik forestiller SKA seg at systemet vil se ut.Foto: SKA Organisation

Ifølge nettsiden til SKA, skal en gruppe med forbundne parabolmottakere bli spredt ut over åtte afrikanske land, med kjerne i Sør-Afrika. Også vest-Australia får en liten mengde som assistanse.

De mange antennene skal spre seg fra kjernen i Sør-Afrika og ut over 3000 kilometer, og de skal tåle alt fra vær og vind til ekstreme temperaturer. Når systemet er ferdigstilt, skal det bidra med de aller mest detaljerte bildene av universet hittil.

10 000 petaflops i sekundet

IBM-maskinens regnekraft skal som nevnt bli flere hundre ganger hurtigere enn den nåværende førsteplassen, Titan. Titan har en maksimal ytelse på 20 petaflops, altså 20 billiarder regneoperasjoner per sekund. For den nye supermaskinen fortoner det seg annerledes:

«Selve datahåndteringen vil kreve mye kraftigere datamaskiner, som er i stand til å yte 1000 til 10 000 petaflops i sekundet», skriver IBM i rapporten Square Kilometer Array: Ultimate Big Data Challenge.

IBM mener videre at den vanvittige regnekraften gjør det nødvendig med et helt nytt design for datasystemet, som både takler raskere regneoperasjoner og er mer energieffektivt på én og samme tid.

To millioner år på en iPod

Enda en konsepttegning.Foto: SKA Organisation

Hvorfor systemet krever slik ekstrem ytelse, blir lettere å forstå når det er kjent at antennene skal samle inn 14 exabyte med data daglig, og lagre én petabyte av dette. Én exabyte tilsvarer cirka 1000 petabyte, og én petabyte tilsvarer om lag 1000 terabyte.

IBM sammenligner den store datamengden med musikkavspilling: «Én exabyte med digital musikk ville til sammenligning ta to millioner år å spille av på en iPod», skriver selskapet i rapporten.

Sju utfordringer

Å bygge et slikt kolossalt system er naturligvis ikke helt problemfritt. Her er sju av utfordringene som IBM har identifisert sammen med det nederlandske instituttet for radioastronomi:

  1. Programmering av kode for å håndtere datamengdene
  2. Konstruksjon av lagringsenheter som skal takle én exabyte om dagen
  3. Lynrask deling av informasjon mellom antenner og datasentre via nanofotonikk
  4. Design av robuste og små mikroservere sammen med antennene
  5. Konstruksjon av et datasystem som takler tallmengdene, men til rimelig pris
  6. Best mulig komprimering for å spare energi, lagringsplass og ytelse
  7. Sanntidskommunikasjon i nettverket

Konstruksjonen av SKA-systemet begynner i 2016, og de første observasjonene av universet starter i 2019. Systemet er som nevnt fullstendig driftklart i 2024.

Les mer om Square Kilometre Array på Wikipedia, eller besøk den offisielle nettsiden.

Også Norge er med i superdatamaskinklubben:
Regnemonsteret Abel i Oslo befinner seg inne på verdens topp-100-liste »

(Kilder: IBM / Scribd og SKA Africa via ComON)

Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Ny supermaskin i Oslo
Les også
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
Les også
Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego
annonse