Til hovedinnhold

Samsung har lansert sin egen VR-brille

Og det uten en tråd.

Hardware.no/Berlin: Den har lenge vært ryktet, men i ettermiddag kunne Samsung endelig holde den offisielle lanseringen under den pågående IFA-messen i Berlin. Selskapets egen VR-brille er nå lansert, og navnet er Gear VR.

– Med vår nye smartklokke Gear S og Gear VR vil den mobile opplevelsen i det daglige aldri bli den samme igjen, sa mannen som trolig bærer verdens lengste jobbtittel – DJ Lee, Samsungs president, salgssjef, markedssjef og sjef for IT- og mobilkommunikasjonsdivisjonen.

Må ha med mobilen

Foto: Samsung

Oculus Rift, den mest kjente VR-brillen, er et enkeltstående hodesett, med både skjerm, sensorer og linser samlet i én enhet. Det er kanskje mer smidig, men det koster å samle såpass mye teknologi i én løsning som «kun» kan brukes som et VR-hodesett.

Konseptet Samsung virker å satse på er noe litt annet. Gear VR er nemlig bare et skall, med linser. Selve VR-opplevelsen skal komme fra smartmobilen din, som puttes inn i Gear VR. I dette tilfellet må du ha en Note 4 – en telefon Samsung lanserte i dag.

Foto: Finn Jarle Kvalheim / Tek.no

Ved å ta i bruk mobilen får Samsung med en gang en av de dyreste komponentene trengs for å skape en VR-opplevelse; en høyoppløst skjerm, noe som er nødvendig for å gjøre VR-opplevelsen så virkelig som mulig. Note 4, som VR-brillene er bygget for, har en 5,7-tommers AMOLED-skjerm med 2560 x 1440 piksler.

En annen fordel er at brillene er helt trådløse.

Selv om telefonen også er pakket med sensorer, sitter akselerometeret og gyrometeret i selve brillen. Grunnen til dét er at Oculus mener sensorene i telefonen ikke er raske nok til VR, så de satt inn noen egne i brillene. De nye sensorene skal gjøre brillene uhyre raske til å tilpasse seg omgivelsene, noe som kombinert med en teknisk sett god skjerm skal kunne gi en god VR-opplevelse.

Samarbeider med Oculus

Foto: Samsung

Selv om Gear VR åpenbart vil konkurrere med Oculus Rift om kundenes oppmerksomhet, Samsungs nye brille laget i samarbeid med Oculus. Det er nemlig Oculus sin VR-teknologi som skal sørge for at VR-opplevelsen blir god.

– Det solide og teknologiske partnerskapet med Samsung har gjort det mulig å lage et VR-hodesett med solid oppløsning i en mobil plattform, sier John Carmack, teknologidirektør hos Oculus.

Samsung har sagt at Gear VR skal bli tilgjengelig via et utvalg leverandører i løpet av året, men når brillene lanseres i Norge, og hva den koster, er foreløpig ikke kjent. Sett opp et prisvarsel i Prisguide så sender vi deg en e-post når dette er klart.

Samsung har også lansert en ny, enorm telefon:
Her er nye Note 4 »

Les også
Vi har sett nærmere på Samsungs nye Gear 360
Les også
Nå skal VR-innholdet spres til de store massene
Les også
Samsungs nye VR-briller har allerede fått norsk pris
annonse