Til hovedinnhold

Apple-lansering kan bety slutten på 10 års venting

Stor spenning knyttet til mobilbetalingsløsning.

Shutterstock

«Den nye mobilteknologien NFC åpner for interaktivitet mellom mobilen din og reklameplakater, bilder og billettautomater. Snart kan du bestille kinobilletter og laste ned musikk bare ved å holde mobilen inntil reklameplakaten.»

Dette skrev vi på Mobilen.no i 2005. Nå, snart ti år senere, kan Apple komme til å sørge for at NFC endelig får den utbredelsen og den anvendelsen entusiastene har lovet i alle disse årene.

I motsetning til det mange tror er nemlig Apple sjelden først ute med det siste. Det Apple tilgjengjeld er ekstremt filnke til, er å levere enkle, brukervennlig og gjennomprøvde løsninger. Derfor blir ofte Apple-tilnærmingen en katalysator som gir teknologier større utbredelse. Også skader det ikke at Apple år etter år er landets mest solgte smarttelefon her til lands.

I kveld er det ventet at Apple endelig vil lansere sin versjon av mobilbetaling. Mange forventer at denne vil inneholde NFC.

Som du leste over, er egentlig ikke NFC noe nytt. Near Field Communications, RFID, eller Touchless (kontaktløs), som det blir kalt mange steder, er allerede i bruk mange steder og i mange sammenhenger.

Slik fungerer mobilbetaling med NFC »

Snart har alle bankkort med NFC

Har du vært i London i det siste, vil du kanskje ha lagt merke til at du kan betale med Touchless på busser, T-baner og i drosjer. (At gebyret for å betale drosjen med Touchless er på 10 prosent kan vi snakke om en annen gang).

I går kunngjorde DnB at banken på sikt vil skifte ut alle sine bankkort med kontaktløse NFC-bankkort, og at utskiftingen allerede har begynt. Også Skandiabanken og Terra-gruppen har sendt ut de første bankkortene med NFC.

Med slike bankkort vil du kunne, etter å ha åpnet for kontaktløs betaling i nettbanken, betale for småkjøp ved å bare legge kortet inntil terminalen, uten å slå kode. Det samme vil du etter hvert kunne gjøre med mobiltelefonen, når DnB og Telenor lanserer sitt mobilbetalingssamarbeid Valyou.

DnB og Telenors Valyou vil la deg betale med mobilen, uten å slå kode eller være nær terminalen.

Dette er NFC

NFC er trådløs kommunikasjon som bare fungerer over svært korte avstander, rekkevidden er ca 10 centimeter. Det betyr at hvis du bruker en NFC-tjeneste kringkaster du ikke et digert felt rundt deg med informasjonen som utveksles. Dette står i motsetning til både Bluetooth, og vanlig trådløst nettverk, som begge har til dels lang rekkevidde – som regel et sted mellom 5 og 100 meter hvis signalet ikke støter på hindringer som dører eller vegger.

En annen ting som kjennetegner NFC er at den er til dels svært automatisert. Fordi rekkevidden er så kort behøver du ikke å bekymre deg for at alle rundt deg kan koble seg til telefonen din med NFC. Det betyr at mange av bruksområdene for tjenesten fungerer helt uten inntasting av passord, brukernavn og liknende. Du trenger bare å holde to NFC-klare enheter mot hverandre og å velge hva som skal skje.

Skal du betale med mobiltelefon, må du imidlertid oppgradere simkortet ditt først. Ikke at du vil se noen forskjell på det nye og gamle SIM-kortet med det blotte øyet, men det nye SIM-kortet vil inneholde mye mer informasjon og sikkerhetsfunksjoner enn det gamle for å forhindre misbruk.

Mobiltyver vil heller ikke kunne gå fra kiosk til kiosk og tømme kontoen din med småbeløp. En av sikkerhetsforanstaltningene det er lagt opp til i Valyou, i tillegg til en beløpsbegrensning på 200 kroner per transaksjon, er at du må slå koden din med jevne mellomrom, for eksempel etter hver tredje betaling.

Lang ørkenvandring kan være over

«Nå kommer NFC», skrev vi i 2005.

«NFC gjør det vanskelige enkelt», skrev vi i 2008.

«Google kaster seg over NFC», skrev vi i 2010.

Entusiasmen var stor i både mobil- og bankkretser. Norske mobiloperatører med Telenor i spissen skulle endelig få oss til å ta i bruk mobilen som lommebok. Etter gjentatte forsøk på å oppnå denne mobilbransjens hellige gral uten å komme særlig lenger enn en parkeringsautomat i Oslo sentrum, skulle NFC være teknologien som løste alt.

Gjennom å integrere betalingsløsningen i SIM-kortet skulle mobiloperatørene få en plass i verdikjedene, mens bankene kunne koble mobilbetalingen til betalingsprodukter som ga høyere inntekter enn det innarbeidede BankAxept. Nå skulle mobilbetaling endelig ta av.

Problemet var bare at da smarttelefonene virkelig ble allemannseie, valgte den telefonprodusenten som solgte desidert flest smarttelefoner å kutte ut NFC. I stedet har Apple blant annet lansert iBeacon, som sender deg tilbud over Bluetooth alt etter hvor du befinner deg. I tillegg har du fått en rekke andre metoder for betaling via mobiltelefonen: Apper, kortlesere og QR-kode-scanning.

Konkurrenten Google, som var blant de første til å omfavne NFC og integrere det i sin Google Wallet, ble så lei av å vente på NFC-kompatible telefoner at selskapet lanserte et eget betalingskort i mellomtiden.

Skjær i sjøen

I 2012 lovte Telenor at til sommeren 2013, da skulle de lansere NFC-betaling. Testene var vellykkede, og snart ville det være nok NFC-telefoner i markedet til at etterspørselen ville være sikret.

I 2013 skrev vi at det var levert 500 millioner telefoner med NFC på verdensbasis. Vi skrev også at 4 av 5 NFC-dingser er en smarttelefon. Men Apple, de satt fortsatt på gjerdet. Bransjefolk hvisket til oss at problemet var at kortbetaling rett og slett fungerte altfor bra. Folk skjønte ikke hvorfor de skulle bytte.

Vi har også skrevet om sikkerhetsbekymringer rundt NFC, både for at NFC skulle gjøre det enklere for hackere å ta kontroll over telefonen din, og å lese av kredittkortinformasjonen din.

Nå krysser nok mange i bransjen fingrene for at Apple ikke bare har kommet ned fra gjerdet, men for at de lanserer noe i kveld som kommer til å få fart på NFC-bruken hos den jevne mobilkunde. De som venter på NFC-gjennombruddet, har tross alt ventet lenge.

For banker og mobiloperatører betyr det mer penger i kassa hvis de får deg til å betale med mobilen. For oss betyr det forhåpentligvis – på sikt – et enklere liv og et bedre og bredere tilbud av tjenester.

Vi er på plass i San francisco – følg Apple-lanseringen live her fra kl. 19 »

annonse