Nyhet

Svenskene kan stoppe PC-lisensen med ett klikk

Nettleverandør lar kundene sperre alt fra den svenske statskanalen.

Forrige uke ble det klart at svenskene om kort tid må betale TV-lisens på bærbare PC-er og nettbrett, for å finansiere statskanalen SVT. Dette er et lovforslag som også vurderes i Norge. Lovforslaget har skapt stor debatt, og nå kaster nettleverandørene (ISP-er) seg også inn i kampen.

Den svenske ISP-en Bahnhof har nå lansert et verktøy som effektivt lar kundene stenge ute all tilgang til SVT sine sendinger på nett, slik at deres kunder skal bli fritatt PC-lisensen.

Legger alt på nett

Både Sverige og Norge har en «teknologinøytral» lisenslov. Det betyr at alt utstyr som kan ta i mot alt innhold fra allmennkringkasteren, i teorien kan lisensbelegges. I dag innlemmer det TV-er, tunere, PVR-mottakere, DVD-spillere og lignende utstyr.

Men nå som SVT gjør alt sitt innhold tilgjengelig på nett, har de også lisensbelagt PC-er og nettbrett, fordi de i teorien kan ta i mot alt innholdet.

Og det er akkurat her Bahnhof ser en mulighet til å la sine kunder slippe unna lisensen.

Blokkerer alt innholdet

Med tjenesten de har døpt «TV-stopper», kan kundene helt gratis blokkere innholdet fra SVT på nett. Bahnhof vil legge inn en blokkering på kundens IP-adresse, slik at den ikke kan motta innhold fra IP-adressen til SVTs nettløsning, SVT Play.

Eksempel på brevet kundene får fra Bahnhof.

På den måten er det kun det lisensbelagte innholdet som blir blokkert, alt annet – som nyhetssiden og andre videospillere på nett – blir ikke blokkert. Siden det er nettleverandøren som gjør blokkeringen av det lisensbelagte materialet, mener Bahnhof at kundene ikke lenger er lisenspliktige:

«Uansett hvordan SVT eller Kulturdepartementet definerer begrepet, så er det et krav at de enhetene som omfattes av lisensen, virkelig kan motta TV-sendinger. Er det umulig, faller også muligheten for å ta betalt bort», skriver nettleverandøren på sine hjemmesider.

Bahnhof sender også ut et brev, som bekrefter at kunden ikke lenger kan motta lisensbelagt innhold. Det svenske kulturdepartementet kan videre kontakte Bahnhof, for å få bekreftet nøyaktig når kunden valgte å blokkere innholdet, og om blokkeringen fortsatt er aktiv.

(Kilde: Bahnhof)

Les også
NRK dropper HBO
Les også
Dette er våre seks favoritter for TV på nett
Les også
– Skal vi betale TV-lisens for kjøleskapet og?
Les også
Norge vurderer TV-lisens på mobiler og PC-er
Les også
Nå må svenskene betale TV-lisens på PC-er og nettbrett
Les også
Europa får verdens første 4K-kanal
annonse